11 januari 2023

Winterlinde op landgoed Wallsteyn

 

 

 

 

Midden in de weide van de Drentse heideschapen van Natuurmonumenten prijkt nu een herdenkingslinde. Deze winterlinde is gedoneerd door Treeport en Stichting Cultuurlandgoederen Zundert.

Precies 225 jaar geleden werd begonnen met de aanleg van Wallsteijn. Inmiddels is het landgoed een dierbare plek voor velen waar veel gewandeld wordt.

Wallsteijn is rond 1800 aangelegd door Frederik van de Wall, schout (burgemeester) van Zundert. De naam Wallsteijn is ontstaan uit de familienaam ‘Wall’ aangevuld met ‘Steijn’ om het landgoed en de eigenaar een zekere status te geven. Het landhuis en de aangrenzende tuin zijn particulier bezit en niet toegankelijk voor publiek. Het overige deel van het landgoed, links van het wandelpad, is opengesteld voor wandelaars.

Wanneer je ooit langs een bloeiende linde bent gelopen, zal je het direct herkennen; het gonst er van de insecten! De winterlinde bloeit in juni en juli. De bloemen zijn wit, vormen dichte groepjes en ruiken heerlijk. De winterlinde die geplant is, is ongeveer 9 jaar oud. Op deze plaats heeft ze voldoende ruimte om uit te groeien tot een monumentale boom.

Wil je de Winterlinde bewonderen? Loop dan de paarse route op het landgoed. Je kunt starten bij Baroniepoort ‘t Pannehuske.

 

Klik door voor de route op de website van Natuurmonumenten