Tip: Subsidie voor vergroening van versteend gebied
Heb jij een ‘klein project’ dat bijdraagt aan de vergroening van versteend gebied, dan kun je een aanvraag voor een bijdrage uit ons Fonds Kleine Projecten indienen.
Sinds kort zijn hiervoor meer subsidiemogelijkheden, vanwege de samenwerking met de Water- en Klimaatkring De Baronie.
Lees onderstaande informatie
De voorwaarden vanuit de Water- en Klimaatkring hebben betrekking op de maatschappelijke opgave ‘Klimaatadaptatie’ vanuit het landelijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) dat onderdeel is van het Deltaprogramma (https://klimaatadaptatienederland.nl/actueel/actueel/nieuws/2024/deltaprogramma-2025-we-moeten-anders-omgaan-weinig/). DPRA-werkregio De Baronie focust zich met de Klimaatkring op deze opgave. Om een indruk te krijgen van (grotere) uitvoeringsprojecten in Brabant zie: https://www.klimaatadaptatiebrabant.nl/voorbeelden/overzicht.
Voor meer informatie over klimaatadaptatie zie: https://klimaatadaptatienederland.nl/
Een belangrijk aspect van klimaatadaptatie is het vergroenen van versteend gebied (bijv. bedrijventerreinen en oude stadswijken met weinig groen) om hittestress tegen te gaan (door evaporatie en schaduwwerking). Bovendien zorgt groen er in die ‘verstedelijkte’ gebieden voor dat water makkelijker kan infiltreren in de ondergrond waardoor wateroverlast wordt tegengegaan (wanneer de maximale capaciteit van het riool is bereikt) en verdroging wordt voorkomen (door het grondwater aan te vullen zodat het grondwaterpeil niet te veel uitzakt). Wanneer als gevolg van verdroging de ondergrond niet stabiel meer is, kunnen funderingsproblemen ontstaan (vooral in klei- en veengebieden).
Naast het vergroenen van versteende gebieden is een goede ‘sponswerking’ van de bodem van groot belang: https://www.ivn.nl/leren-over-de-natuur/maak-van-je-tuin-een-sponstuin/ . In dit artikel staat het argument waarom we hebben bijgedragen aan het wormenhotel om bewustwording over het belang van de sponswerking te realiseren: “Met name de regenwormen zijn erg belangrijk. Zij leven tot wel drie meter diepen en maken heel veel kleine kanaaltjes tot aan de oppervlakte, die de doorlaatbaarheid van water vergroten.”
Voorbeelden van projecten die gericht zijn op klimaatadaptatie m.b.t. een gebouw/plek van maatschappelijk nut, en die dus in aanmerking zouden kunnen komen voor een financiële bijdrage uit ons Fonds Kleine Projecten:
- Een gemeenschappelijke dorpstuin realiseren in een versteend gebied
- Een groen dak aanleggen op een kinderopvang/buurthuis/sportvereniging/…
- Afkoppelen bij een kinderopvang/buurthuis/sportvereniging/… (hiervoor zijn talloze manieren: https://www.waterschaplimburg.nl/publish/library/6/voorbeeldenboek_200x200_deflr_1.pdf)
- Waterspeelplaats/waterplein aanleggen bij een school/kinderopvang/speeltuinvereniging/…
- Vergroenen van versteend gebied, zodat water kan infiltreren in de bodem
- Een wadi/vijver aanleggen in een versteend gebied om water op te vangen en dat te laten infiltreren in de bodem