Van Gogh zonnebloemenproject blijkt bezoekersmagneet
De zonnebloemen. Ze behoren tot de bekendste werken van Vincent Van Gogh. Hij schilderde ze in 1888 en 1889 in Zuid-Frankrijk. In Etten-Leur (de plek waar Van Gogh zijn kunstenaarscarrière begon) komt een van die schilderijen nu volledig tot leven. Op een stuk grond van zo’n 7.500 vierkante bij Baroniepoort De Menmoerhoeve is aan de hand van enkele honderdduizenden zaadjes Van Goghs ‘Vaas met 15 zonnebloemen’ nagemaakt.
Het schilderij bestaat uit drie soorten zonnebloemen, Calendula/goudsbloem, Escholzia/slaapmutsje, Dahlia’s, Papaver en Nigella. Om het schilderij heen is een ‘lijst’ gemaakt van zonnebloemen met een ondermengsel van Luzerne klaver. Het is smullen geblazen voor de bijtjes, hommeltjes, vlinders en andere insecten. Dat is belangrijk omdat diverse soorten in hun voortbestaan bedreigd worden. Het unieke project – een initiatief van Van Gogh Brabant en Van Gogh Nationaal Park – heeft tot doel om het publiek te wijzen op het belang van biodiversiteit.
Eerder dit jaar leek het kunst- en natuurproject volledig te mislukken vanwege de vele regen. De zaden uit de eerste zaaironde in mei en juni dreven weg in het vele water. Dankzij de enorme inspanningen en doorzettingsvermogen van vele vrijwilligers is het uiteindelijk toch gelukt om de lap grond weer droog te krijgen en opnieuw in te zaaien.
Inmiddels blijkt het kunstwerk een bezoekersmagneet te zijn. In twee maanden tijd werd het al ruim 15.000 keer bezocht. Het veldschilderij is gratis toegankelijk en is nog het hele jaar te bezoeken. Tot en met de derde week van oktober (Herfstvakantie) kunnen bezoekers genieten van het uitzicht vanaf een uitkijktoren. Maar het meest bijzondere is toch wel dat je door dit Van Gogh schilderij kunt wandelen.
Op dit moment staan de circa 60.000 zonnebloemen in volle bloei. In de Herfstvakantie (19 t/m 27 oktober) zijn er extra pop-up activiteiten op en rond het veld. Hou hiervoor de website in de gaten, want het wordt nog bijzonderder…