23 januari 2024

Updates van het Baronieteam

Als Baronieteam vergaderen we graag op locatie in de streek, bijvoorbeeld bij onze Baroniepoorten. Voor de laatste vergadering van 2023 waren we te gast bij De Posthoorn in Rucphen. Wat een mooie locatie is dat! De eerste vergadering van 2024 van het Baronieteam (ambtelijke vertegenwoordigers van onze partners) vond plaats bij recreatieoord De Warande in Oosterhout. Hans Nouwens gaf ons na afloop een zeer boeiende rondleiding over het prachtige terrein.

 

 

 

Over De Warande
De Warande, voorheen alleen een buitenbad, is sinds 2015 een begrip in Gemeente Oosterhout. Met drie verschillende zwembaden kan Sportbedrijf Oosterhout verschillende doelgroepen onderbrengen onder hetzelfde dak. Zo is er in het 50m sportbad een wereldrecord gezwommen door Maarten van der Weijden, maar is er op ditzelfde moment ook een zeester-diploma behaald tijdens het babyzwemmen in het doelgroepenbad. Sportbedrijf Oosterhout probeert zwemmen voor iedereen toegankelijk te maken. In de zomermaanden is er naast de drie eerder genoemde zwembaden ook een prachtig buitenpark welke tijdens het zomerse weer beschikbaar is voor de nodige zwem fun. We kunnen je zeker aanraden om hier komende zomer eens naartoe te gaan!

Projectontwikkelingen
We hadden een volle agenda. We namen lopen projecten door en brainstormden over nieuwe projecten. Leuk om te melden is dat de Rabobank 7.500 euro heeft bijgedragen aan de aanleg van zonnebloemranden in ons streek en 10.000 voor de aankleding  van het fietspad Van Nassau naar Van Gogh tussen Breda en Zundert. We verwachten hier komende zomer informatieborden, picknicktafels met een spelelement en panelen met leuke weetjes over het gebied langs de Aa of Weerijs aan te kunnen brengen. Binnenkort worden ook de locaties voor de zonnebloemranden bepaald. Heb jij een mooie plek in gedachten, tip dan onze streekmanager Sjoerd via streekmanager@landstaddebaronie.nl

Verder zijn we momenteel in gesprek met Enexis om te kijken of stroomkastjes en -gebouwtjes in ons buitengebied (veelal ontsierd door illegale graffiti) een opknapbeurt zouden kunnen krijgen met bijvoorbeeld historische afbeeldingen of kunstzinnige uitingen. Met ZLTO zijn we in gesprek over een ‘automatenroute’, een fietsroute langs allerhande automaten in de streek waar onder andere groente en fruit wordt aangeboden. We kijken of dit eventueel gekoppeld kan worden aan onze streekproductenkaart.

Daarnaast gaan we kijken of we in onze streek een Napoleonroute kunnen ontwikkelen. Tweehonderd jaar geleden reisde keizer Napoleon door Nederland en ook door ons gebied. Dat levert een aantal mooie verhalen op. Die gaan we inventariseren met de gemeenten Zundert, Breda, Etten-Leur en Oosterhout en vervolgens kijken of we er samen met studenten van Avans iets moois (waarschijnlijk digitaal) van kunnen maken.

In juni zijn we weer voornemens om onze jaarlijkse Netwerkdag te organiseren.

Een aanvraag bij ons Fonds Kleine projecten door Bijenhouders Groep de Baronie voor een bijdrage in de kosten voor het vangen en opsporen van de zeer schadelijke Aziatische hoornaar is gehonoreerd met 1.000 euro.