7 november 2022

Update vanuit Van Gogh Nationaal Park

Er gebeurt veel in Van Gogh Nationaal Park. Voor het grote publiek is het misschien nog niet altijd even zichtbaar, maar er speelt heel wat. LandStad De Baronie is als partner betrokken bij het VGNP. Daarom delen we graag deze update met je.

 

 

 

Speciale bijlage regiobladen

Op 30 september verscheen er een speciale bijlage van 16 pagina’s bij de regionale dagbladen in Brabant. De bijlage is een gezamenlijk initiatief van Van Gogh NP en Brabants Bodem, Programma Goed eten in Brabant, Van Gogh Brabant, Routebureau VisitBrabant en Provincie Noord-Brabants als lead partner van Dutch Food Week 2022 (8-15 oktober). Het is een redactionele bijlage gericht op een breed Brabants publiek met een combinatie van achtergronden, interviews en activiteiten rond natuur, landschap, erfgoed en (agri) food.  Bekijk en lees hier de online versie.

 

 

 

 

 

 

 

Informatiefolders bestellen

VGNP heeft een korte introductiefolder gemaakt. Daarin worden heel beknopt de ambitie en aanpak van Van Gogh NP toegelicht en concrete projecten uitgelicht. Daarnaast is er een consumentenfolder gemaakt en verspreid in Brabant over het Van Gogherfgoed en de wandelroutes in van Gogh NP. Die folders zijn gratis te bestellen via deze webpagina: https://www.foldersbestellen.nl/product/beleef-van-gogh-in-brabant-nederlandstalig/. Ze zijn beschikbaar in Nederlands, Engels en Duits.

 Wandelroutes

In juli zijn twee nieuwe wandelroutes gepresenteerd: Etten-Leur en Zundert. De routes kun je hier bekijken: https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/3046747018/van-gogh-wandelroute-etten-leur en https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/3265174300/van-gogh-wandelroute-zundert. De routes combineren erfgoed, natuur en landschap. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met VisitBrabant Routebureau, de betrokken gemeenten, Brabants Landschap en de betrokken terreineigenaren. De routes maken deel uit van een serie van vijf. In oktober werd de Van Gogh Wandelroute Tilburg gepresenteerd. Later dit jaar volgt nog Helvoirt. Er zijn routekaarten geproduceerd die besteld kunnen worden. Mocht je daar belangstelling voor hebben, kijk dan in de webshop van Routebureau: https://webshop.visitbrabant.com/wandelen/van-gogh-wandelkaarten.

Digitale presentatie

Op de VGNP website-pagina Over ons is een digitale presentatie gepubliceerd over Van Gogh NP, gericht op een zakelijk publiek. Je kunt hem hier bekijken: https://digitaalpubliceren.com/vangoghbrabant/18374/4/

Partners aan het woord

VGNP wil op haar website de sectie partners aan het woord graag updaten en uitbreiden. Je kunt hier zien welke partners al gepresenteerd worden: https://www.vangoghnationalpark.com/nl/homepage/partners/partners-aan-het-woord

Er groeit iets moois

VGNP heeft de voorbije periode een korte online campagne gevoerd naar aanleiding van de ronde populierenhouten borden met Er groeit iets moois erop. De campagne heeft zo’n 55.000 mensen bereikt en geleid tot heel wat interactie onder de posts. Op deze pagina vind je meer informatie over de locatie van de borden en de video’s die samen met Frans Kapteijns en Bram Romme via ZLTO zijn gemaakt:https://www.vangoghnationalpark.com/nl/homepage/nieuws/er-groeit-iets-moois.

Verkenning landmarks
KunstLoc is in samenwerking met Studio 1:1 een verkenning gestart naar landmarks in Van Gogh NP. Daarbij is ingezoomd op enerzijds de persoonlijke beleving van bezoekers en bewoners in het gebied en anderzijds de toegankelijkheid van de groene omgeving buiten de beschermde natuurgebieden. Met als opbrengst een inspirerende nieuwe benadering van het gebied en aanknopingspunten voor verdere uitwerking van de vraag naar landmarks. Lees het verslag.

Positief resultaat Europese subsidie duurzaam toerisme
Natuurgebieden in Noordwest-Europa (NWE) hebben te maken met een toenemend aantal bezoekers, wat resulteert in een hogere druk op natuur, negatieve impact op milieu, hogere managementkosten en overlast voor lokale bewoners en bezoekers. VisitBrabant is op verzoek van de Nationale Parken leadpartner voor een Europees project over verduurzaming van toerisme & recreatie. Dit werpt zijn eerste vruchten af. Lees meer.

Ladybiker Katleen ontdekt Van Gogh in Etten-Leur
Etten-Leur is een klein, maar belangrijk dorp in Noord-Brabant. Het is op deze plek dat de beroemde kunstenaar Vincent van Gogh besluit om zijn hart te volgen en schilder wordt. Ladybiker Katleen bezoekt voor de VRT Radio 2 het dorp en de Van Gogh Kerk, waar ze de tekeningen van Vincent ontdekt. En er is meer: Katleen trekt ook de natuur in. Dankzij de Van Gogh fietsroute ontdek je het landschap dat de schilder zo inspireerde. Bekijk haar verslag.

Van Gogh Nationaal Park Academie

Van Gogh NP Academie is een samenwerkingsruimte voor initiatiefnemers die buiten de lijnen kleuren. Ze vinden er kennis, een nuttig netwerk, inspiratie en een podium voor hun plannen of ideeën die bijdragen aan de ambitie van Van Gogh NP. In de Van Gogh NP Academie werken initiatiefnemers samen met anderen aan het verwezenlijken van hun droom. De deelnemers komen uit alle hoeken van het gebied en hebben soms een klein, maar soms ook een heel groot idee. Ze hebben gemeen dat hun initiatief nog onvoldoende uit de verf komt langs de gebaande paden. In van Gogh NP Academie worden ze met anderen uitgedaagd om nieuwe wegen te verkennen. Van Gogh NP Academie beslaat 4 volledige dagen, verspreid over een periode van ongeveer 3 maanden. Ze starten met het presenteren van de projecten en het indelen van begeleidingsgroepen. Daarop volgen twee dagen met theorie, inspiratie en samenwerken om je case bij te werken, te spiegelen te verrijken en te verbeteren. De laatste dag presenteer je de uitgewerkte case aan een door jouw gekozen publiek. Dit is potentieel de start van de realisatie van jouw idee in de buitenwereld! Inmiddels zijn er al twee edities succesvol afgerond. Ook vanuit de Baronie waren er deelnemers. Inmiddels is de derde editie in volle gang. De afronding daarvan is in december.

Heb jij een mooi initiatief of een concreet plan? En draagt het bij aan een mooie, gezonde en groene leefomgeving binnen Van Gogh NP? En kom je via de gebaande paden (nog) niet waar je wil zijn met je idee? En wil je graag met anderen aan de realisatie gaan werken? Dan is de Van Gogh NP Academie iets voor jou. Aanmelden voor de 4e editie (voorjaar 2023) kan via info@vangoghnationaalpark.nl