4 september 2023

Twee initiatieven in de Baronie genomineerd voor De Gouden Zaaier

Van Gogh Nationaal Park en IVN Natuureducatie reikten afgelopen week een onderscheiding uit aan drie initiatiefnemers die zich, zelf of samen met anderen, inzetten voor een gezonde, groene en mooie omgeving. We denken daarbij aan lokale of regionale initiatieven van particulieren, vrijwilligers of lokale ondernemers in het gebied van Van Gogh NP die bijdragen aan de ambitie van Van Gogh NP.

De onderscheiding bestond uit een wisselbokaal en een geldbedrag. Bij de genomineerden zaten ook twee initiatieven vanuit de Baronie: Verte Natuurontwikkeling in Zundert en Community Stad in een park in Breda.

 

 

Gouden Zaaier
De naam van de onderscheiding is geïnspireerd door beroemde schilderijen van Vincent van Gogh, maar heeft een bredere betekenis. Met een Gouden Zaaier willen ze mensen inspireren om een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van hun eigen omgeving. Ter inspiratie voor andere initiatiefnemers.

Partners van Van Gogh NP konden tot en met 30 juni 2023 initiatieven aanmelden. Een jury heeft de initiatieven vervolgens beoordeeld en er tien genomineerd. De genomineerden werden gepresenteerd tijdens Leve de Natuur op 3 september 2023 en er werden drie initiatieven onderscheiden met de Gouden Zaaier: een award en geldbedrag van €1000 om in te zetten voor hun initiatief.

Deze ondersteuning van €1000 is mogelijk dankzij een schenking van Marion Braks. Zij hoopt dat de “Gouden Zaaiers” hiermee een bijdrage kunnen geven aan een waardige groei van Van Gogh Nationaal Park.

De Baronie
Twee initiatieven uit de Baronie dongen mee naar De Gouden Zaaier.
Verte Natuurontwikkeling zet samen met Local Tea agrarische grond om in natuur en trekt als een nomade rond om steeds weer nieuwe natuur te maken. Samen hebben ze een eerste perceel grond gekocht aan de Gooren en Krochten te Zundert. Dat doen ze samen met Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied. Uiteraard met de insteek om op deze plek een eerste pilot project te realiseren. Het weiland moet geheel onderdeel van het bestaande omliggende bos worden. De gesprekken met provincie en gemeenten om dit ook te mogen doen, lopen. Op deze website lees je er meer over.

Stad in een park (Breda)
Wat als we van Breda een stad in een park maken?
Lopend door Breda zie je overal groen. Je ruikt bloemen en je hoort bijen. Je ziet kinderen buitenspelen en in de Singel zwemmen. Je plukt frambozen langs het fietspad en ziet nog net een eekhoorntje wegglippen.
Dit is nu nog een droom. Maar waarom zouden we deze droom niet werkelijkheid maken? De Gemeente Breda wil de stad groener maken, maar het kan nog veel sneller en beter. Daarom steken honderden mensen in Breda en de omliggende dorpen zelf de handen uit de mouwen om de omgeving mooier en groener te maken. Van ondernemers tot tuinliefhebbers en van ecologen tot kunstenaars. Op deze website lees je er meer over.

Helaas vielen ze net buiten de prijzen. De Gouden Zaaier ging naar De Kleine Aarde, VAN GOGH Helvoirt en het Baanderheerencollege.

Meer info:

https://www.vangoghnationalpark.com/nl/homepage/pioniers/gouden-zaaier 

en

De Van Gogh NP Nieuwsbrief