29 september 2023

Theatervoorstelling over het drama op de Vloeiweide

4 oktober 1944. Als de geallieerden dichterbij komen, wordt ook het verzet actiever. In de bossen tussen Etten-Leur en  Rijsbergen (op de Vloeiweide) loopt dat uit op een drama. Op de Vloeiweide vallen Duitse soldaten in de vroege ochtend de boswachterswoning aan. Doelwit is de illegale zender van het verzet die daar zit. Maar binnen zijn ook de vrouw en drie kinderen van de boswachter. Ze sterven in de strijd. Ook vijf verzetsmensen die in het huis aanwezig zijn, worden omgebracht. Onder hen de verzetsman Paul Windhausen. Bij de actie sneuvelen ook nog drie Duitsers. Op 5 oktober executeren de Duitsers als vergelding in het Mastbos in Breda nog eens acht verzetsmensen. Het monument op de Vloeiweide werd in 1994 onthuld. Er tegenover staat een bord met informatie.

Lees hier meer op Etten-LeurCityApp.nl

 

 

Theatervoorstelling
Op donderdag 12 oktober vindt in het Maczek Memorial Breda (Ettensebaan 17 A) een speciale theatervoorstelling plaats: De Geest van de Vloeiweide – Ongewenst in het verzet

Een complete beleving door storytelling: live muziek, drankjes en hapjes uit oorlogstijd; het museum neemt u twee uur lang mee terug in de tijd.

Vanaf het moment van de Vloeiweide kan Freek, na zestig jaar van verwerken, eindelijk zijn verhaal vertellen. De eerste oorlogsdagen, de Vlucht, de bezetting, kwajongensstreken, het Oranjehotel in Scheveningen, onderduiken, Dolle Dinsdag, het drama op de Vloeiweide, de bevrijding en een zeer verassende nasleep. De basis is het gelijknamige boek ‘De Geest van de Vloeiweide’, het verhaal van Freek Cohen dat tot stand is gekomen d.m.v. interviews, onderzoek en historische naslagwerken. De hoofdpersoon Freek heeft als persoon niet bestaan, maar is door de schrijver geconstrueerd uit de belevenissen van meerdere personen die hun oorlogsverleden en hun aangrijpende ervaringen met hem wilden delen.

Verteller: John van Ierland
Zangeres: Rosanne de With

Datum: Donderdag 12 oktober 2023
Entree: € 24,95 inclusief hapjes en twee consumpties
Tickets te verkrijgen via deze link.

Tijd: 19:30 – 22:00 (inclusief pauze)
Deuren Memorial open: 19:00

Rondleiding Vloeiweide
Op 14 oktober is er om 13.30 uur een rondleiding op de Vloeiweide. Wel even aanmelden.