18 juni 2024

Zeer geslaagde Netwerkdag 2024 bij De Turfvaart

LandStad De Baronie organiseert 1 keer per jaar een Netwerkdag. Tijdens de Netwerkdag komen allerhande betrokken partijen uit de streek samen. Op 17 juni vond de Netwerkdag plaats bij Baroniepoort De Turfvaart in Etten-Leur.

Van agrariërs tot natuurbeschermers, van imkers tot natuurbeheerders, van ondernemers in de vrijetijdssector tot ambtenaren en bestuurders, van gemeenteraadsleden tot onderwijzers, van landschapsarchitecten tot legendejagers en van fotografen tot journalisten. Allemaal kwamen ze netwerken en luisteren naar een boeiend en veelzijdig inhoudelijk programma over met name natuurontwikkeling in de streek. En: genieten van de prachtige natuurfoto’s van foto-collectief Focus NatuurEL. Dagvoorzitter Bas van Gerwen wist iedereen te enthousiasmeren tot een luid gejuich in Oranje-sferen na elke spreker.

LandStad-voorzitter Bert Kandel liet een aantal gerealiseerde projecten van het afgelopen jaar de revue passeren. Van het inzaaien van zonnebloemranden tot het beschilderen van bekladde nutskasten in het buitengebied, van de nieuwe streekproductenkaart tot de nieuwe folders en legendes van de Baroniepoorten, van de podcastserie tot de toetreding bij het netwerk van de gemeente Gilze en Rijen en van de samenwerking met de Water- en Klimaatkring tot het kleine projectenfonds.

Bert stond ook stil bij ontwikkelingen rondom de aankleding van het fietspad van Nassau tot Van Gogh tussen Breda en Zundert, het initiatief tot een digitale Napoleonsroute en projecten voor meer aandacht voor groen en natuurontwikkeling.

Huub Dormans (innovatief ondernemer en directeur Natuurrijk Limburg) verzorgde een interessante presentatie over ‘het realiseren van een gezonde natuurinclusieve landbouw’. Aansluitend waren er diverse pitches: de invloed van de Aziatische hoornaar (Rini van Empel en Willem van der Grinten), biobased gewassen verbouwen als kans (Harold van de Ven), verfraaiing van nutskasten met kunst (Meike Veldhuijsen), het succes van de zonnebloemranden op agrarische percelen (Elvina van Koulil) en het Jaar van de zonnebloem door Van Gogh Nationaal Park (Pierre van Damme).
Na afloop was er een lekkere netwerklunch en werden alle aanwezigen namens Van Gogh Nationaal Park getrakteerd op een fraai en nuttig insectenhotel in de vorm van een zonnebloem.

Alle presentaties (pdf) zijn hier terug te vinden.
Presentatie Bert Kandel
– Presentatie Huub Dormans
Presentatie Pierre van Damme
Presentatie Elvina van Koulil
Presentatie Meike Veldhuijsen
Presentatie Harold van de Ven

(Foto’s: Ria Mol, Bas van Gerwen, Miranda Fieret, Sjoerd Gabriel, Pierre van Damme)