30 augustus 2023

Royal Roots presenteert podcast

Royal Roots presenteert podcast over de vier zoons Willem van Oranje en het Speelhuis van Breda

Filips Willem, Maurits, Justinus, Frederik Hendrik. Over het leven van deze vier zoons van Willem van Oranje brengt Royal Roots een vierdelige podcast uit: ‘Vooruit naar het verleden’. Vier halfbroers, ieder met een andere moeder en een eigen opzienbarend verhaal. Royal Roots is het meerjarige programma waar je de historie van de Nassaus in Breda telkens op een eigentijdse manier beleeft.

De podcastverhalen gaan over Filips Willem die als beoogde erfgenaam ontvoerd werd naar Spanje en er niet in slaagde om een prinsheerlijk bestaan te leiden. Over hoe Maurits Breda terugveroverde van de Spanjaarden met verstopte soldaten in een turfschip. Over buitenechtelijke zoon Justinus die na een lange belegering de sleutel van Breda aan de Spaanse legeraanvoerder moest overhandigen. En over hoe ‘rokkenjager’ Frederik Hendrik zich ontwikkelde tot de bevrijder van de stad Breda.

Speelhuis
In elke aflevering van de podcast is een link gemaakt met het Speelhuis, het luxueuze jachtslot dat Filips Willem in 1618 ten noorden van Breda liet bouwen en waar de broers elkaar ontmoetten bij feesten en jachtpartijen. In 1824 werd het vervallen jachtslot afgebroken.

Om de geschiedenis van het Speelhuis nieuw leven in te blazen is onder de naam SPEEL! op de Speelhuislaan in het Havenkwartier een doolhof van vezelhennep met kunstinstallaties gerealiseerd. Tot en met 1 oktober is SPEEL! van woensdag tot en met zondag open voor publiek en zijn er verschillende activiteiten. Blikvanger is Blocks, een eigenzinnige reconstructie van het Speelhuis, ontworpen door beeldend kunstenaar Krijn de Koning in opdracht van CrossArts.

De podcasts ‘Vooruit naar het verleden’ beluister je in Blocks en op www.royalroots.nl. Tot en met 18 september komt hier elke maandag een nieuwe podcast. De serie is een samenwerking van Stedelijk Museum Breda, Breda Marketing, Gemeente Breda en CrossArts, geproduceerd door Goedzooi.

In het kader van Royal Roots kun je ook in Stedelijk Museum Breda de nieuwe permanente tentoonstelling De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land bezoeken.

Url podcastserie op royalroots.nl:
https://royalroots.nl/verhalenkaarten/podcast-vooruit-naar-het-verleden-maurits