19 juni 2023

Streekwinkels en streekproducten op de kaart

Streeknetwerk LandStad De Baronie presenteerde in de zomer van 2021 twee nieuwe projecten: ‘Fietsen voor mijn eten in de Baronie’ en de ‘Streekproductenkaart’. In 2022 kregen beide projecten een vervolg en nu -in 2023 – is er alweer een Streekproductenkaart verschenen.

In de Coronatijd zijn meer mensen er op de fiets op uit getrokken naar boerderijen, stadstuinen, of landwinkels in de buurt. Om lekker vers lokaal voedsel te kopen en ook fijn buiten te zijn in het groen. Geweldig! Je krijgt super verse spullen en ook nog gezonde beweging. Je leert al fietsend je omgeving beter kennen en ziet zelf waar je eten vandaan komt.

Om nog meer mensen hiervan kennis te laten nemen, is streeknetwerk LandStad De Baronie de samenwerking aangegaan met het landelijke ‘Fietsen voor mijn eten’. Dit initiatief is inmiddels in samenwerking met Petra Wevers ook vertaald naar onze streek.
Fietsen voor mijn eten, is een nationaal initiatief dat inmiddels in 18 regio’s draait. En overal kan het op veel enthousiasme rekenen. En nu dus ook in de Baronie van Breda, betreffende de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Oosterhout, Rucphen en Zundert.

Zowel LandStad De Baronie als Petra Wevers hebben de voorbije periode de streek goed in kaart gebracht en contacten gelegd met vele tientallen ondernemers. Dit heeft tevens geleid tot het maken van een uitvouwbare streekproductenkaart. Hierop zijn zo’n beetje alle streekproducten (van aardbeien tot bieren en van kazen tot wijnen) te vinden, maar ook de acht zogenoemde Baroniepoorten, toeristische informatiepunten en fietsknooppunten. In totaal gaat het om ruim 100 locaties! Nieuw dit jaar op de kaart is dat er ook twee fietsroutes toegevoegd zijn.

De uitvouwkaart is (mede dankzij de medewerking van de ZLTO en enkele adverteerders) gratis af te halen bij tientallen streekproductenwinkels, VVV’s, toeristische informatiepunten en de Baroniepoorten. De digitale versie van de kaart is te raadplegen op www.magievandebaronie.nl.

Fietsen voor mijn eten. Hoe werkt het?
Vanuit de Baronie gaan vijf zogenoemde voorfietsers onder aanvoering van initiatiefnemers Petra Wevers en Sjoerd Gabriel de regio in. Overal waar ze in de streek boerderijwinkels, marktkraampjes, landwinkels of stalletjes met streekproducten op hun route vinden, waar vers voedsel wordt aangeboden, houden ze halt. Dit lekkere aanbod wordt gedeeld op de website Fietsen voor m’n eten en op een speciale Facebookpagina. “Het leuke is dat iedereen kan meedoen en op de Facebookpagina informatie kan delen over bekende, of juist unieke onbekende plekken waar je dat lokale voedsel kunt vinden. Ook aanbieders van nieuwe oogst, of van restpartijen kunnen dit delen op de facebook-groep”, aldus de initiatiefnemers.

Bekijk hier (de Facebookpagina) met de meest actuele informatie en lekkerste producten uit de streek. “Met de informatie in deze facebook-groep willen wij heerlijk fietsen koppelen aan de noodzakelijke activiteit: de zorg voor ons dagelijkse eten. Daarbij steunen wij het liefst de lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders en boeren in de Baronie, die hun waar ook langs de weg aanbieden. En neem vooral je (klein)kinderen mee!”, benadrukken de initiatiefnemers. LandStad de Baronie vindt het belangrijk dat kinderen weer leren waar hun voedsel vandaan komt. Want hoe groeit ook alweer een worteltje, en waar komt nou toch die melk vandaan? Ga zelf gewoon eens kijken in jouw buurt!