27 september 2022

Fietsen voor mijn eten

Streeknetwerk LandStad De Baronie presenteerde in de zomer van 2021 twee nieuwe projecten: Fietsen voor mijn eten in de Baronie en een streekproductenkaart. Beide projecten kregen in 2022 een vervolg. En we hebben de intentie om lekker door te gaan…

Om nog meer mensen hiervan kennis te laten nemen, is streeknetwerk LandStad De Baronie de samenwerking aangegaan met het landelijke ‘Fietsen voor mijn eten’. Dit initiatief is inmiddels in samenwerking met Petra Wevers ook vertaald naar onze streek.
Fietsen voor mijn eten, is een nationaal initiatief dat inmiddels in 18 regio’s draait. En overal kan het op veel enthousiasme rekenen. En nu dus ook in de Baronie van Breda, betreffende de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Oosterhout, Rucphen en Zundert.

Zowel LandStad De Baronie als Petra Wevers hebben de voorbije periode de streek goed in kaart gebracht en contacten gelegd met vele tientallen ondernemers. Dit heeft tevens geleid tot het maken van een uitvouwbare streekproductenkaart. Hierop zijn zo’n beetje alle streekproducten (van aardbeien tot bieren en van kazen tot wijnen) te vinden, maar ook de acht zogenoemde Baroniepoorten, toeristische informatiepunten en fietsknooppunten. In totaal gaat het om ruim 100 locaties!

Hoe werkt het?
Vanuit de Baronie gaan vijf voorfietsers onder aanvoering van initiatiefnemers Petra Wevers en Sjoerd Gabriel de regio in. Overal waar ze in de streek boerderijwinkels, marktkraampjes, landwinkels of stalletjes met streekproducten op hun route vinden, waar vers voedsel wordt aangeboden, houden ze halt. Dit lekkere aanbod wordt gedeeld op de website Fietsen voor m’n eten en op een speciale Facebookpagina. “Het leuke is dat iedereen kan meedoen en op de Facebookpagina informatie kan delen over bekende, of juist unieke onbekende plekken waar je dat lokale voedsel kunt vinden. Ook aanbieders van nieuwe oogst, of van restpartijen kunnen dit delen op de facebook-groep”, aldus de initiatiefnemers.

Bekijk hier (de Facebookpagina) de meest actuele informatie en lekkerste producten uit de streek.

Lekker lokaal voedsel
“Met de informatie in deze facebook-groep willen wij heerlijk fietsen koppelen aan de noodzakelijke activiteit: de zorg voor ons dagelijkse eten. Daarbij steunen wij het liefst de lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders en boeren in de Baronie, die hun waar ook langs de weg aanbieden. En neem vooral je (klein)kinderen mee!”, benadrukken de initiatiefnemers. LandStad de Baronie vindt het belangrijk dat kinderen weer leren waar hun voedsel vandaan komt. Want hoe groeit ook alweer een worteltje, en waar komt nou toch die melk vandaan? Ga zelf gewoon eens kijken in jouw buurt!

Het deelproject Fietsen voor mij eten is gekoppeld aan ons project Streekproducten en Streekproductenwinkels.