20 februari 2024

Aankleding Fietsroutes

Fietsallee
In de gemeente Alphen-Chaam werd al jaren (vanaf 2007) gesproken over de wens om een fietsallee aan te leggen: een brede fietsverbinding tussen Ulvenhout en het Bels Lijntje in Alphen, het toeristische fietspad over de oorspronkelijke spoorlijn Tilburg-Turnhout. Staatsbosbeheer, de Gemeenten Gilze-Rijen, Alphen-Chaam en de Provincie hebben i.s.m. LandStad De Baronie gevonden in dit plan.

In 2018 werden verschillende bestaande fietspaden in de Chaamse Bossen zodanig slecht, door onder andere de droogte, dat ze afgesloten werden voor fietsers. De bestaande, vaak smalle, fietspaden kregen last van veel wortelopdruk, scheefliggende tegels en gescheurd asfalt, waardoor het risico op ongevallen te groot werd. Beide gemeenten ondernamen toen actie om geld ter beschikking te stellen voor de Fietsallee.

Vrijdag 1 mei 2021 werd de nieuwe 11-kilometer-lange, brede, veilige en comfortabele Fietsallee door de bossen van Chaam en Gilze opgeleverd. Het totale traject loopt tussen het Ulvenhoutse voorbos en het Bels Lijntje in Alphen. De verbinding gaat onder meer over de Royaaldreef, Slingerdreef, Kleine Slingerdreef, Huisdreef, Putvenweg en Flaasdijk.

Begin 2023 was het tijd voor een volgende stap: het verfraaien en aankleden van de Fietsallee voor meer beleving. Op 17 mei 2023 was de presentatie van Beleefroute De Fietsallee.

Van Nassau tot Van Gogh, Aa of Weerijs
Nu, begin 2024, is het tijd voor een volgende traject: de aankleding van de fietsroute Van Nassau tot Van Gogh langs de Aa of Weerijs. De eerste ideeën werden gevormd met studenten van Avans Innovative Studio in Breda.
Rabobank de Zuidelijke Baronie geeft streeknetwerk LandStad de Baronie € 10.000 voor de aankleding van het fietspad Van Nassau tot Van Gogh. Met het bedrag worden de thema’s Nassau en Van Gogh langs de fietsroute belicht. Dit gebeurt door de verhalen te vertellen via informatieborden en QR codes. Onderweg komen er ook picknicktafels met reproducties van de schilderijen van Van Gogh. Maar ook met bordspellen die vooral voor de jeugd bedoeld zijn. Fietsers kunnen zowel in Zundert als in Breda starten.