1 juni 2022

Prado in Breda

In het kader van La Vuelta Holanda is er van 31 mei t/m 21 augustus een speciale buitententoonstelling te zien aan de hekken van het Park Valkenberg in Breda. De schilderijen uit het Prado museum in Madrid vertellen over onze eigen geschiedenis. Over de grote idealen van een kleine stad. En over de kracht van cultuur om te verbeelden en te verbinden.

Prado in Breda laat zien dat de band tussen Spanje en Breda ver teruggaat. Aan de hand van topstukken uit de collectie van het Prado museum worden op dertig panelen het Spaanse verhaal van Breda verteld. Iedereen kent het schilderij ‘De overgave van Breda’ van Diego Velàzquez. Maar ook het beroemde drieluik De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch is verbonden met Breda.

Prado in Breda vormt een onderdeel van het stadsbrede programma Royal Roots. Het is een project van Museo National del Prado, Stedelijk Museum Breda en Breda Marketing in samenwerking met de Ambassade van Spanje, Gemeente Breda, Instituto Cervantes en La Vuelta Holanda.

Royal Roots
Misschien wel het best bewaarde geheim uit de Nederlandse geschiedenis: de wortels van de Koninklijke Familie liggen in Brabant. Om precies te zijn in Breda. Daar trouwde 600 jaar geleden een schatrijk meisje met een Duitse graaf: Johanna en Engelbrecht. Daar begon de stamboom van de familie Oranje-Nassau die via prins Willem van Oranje doorgroeide naar koning Willem-Alexander en prinses Amalia. Het is een verhaal dat inspireert om de geschiedenis te verbinden met de toekomst. Dat doet Breda vanaf dit jaar onder de naam Royal Roots. Samen met partners van binnen en buiten de stad. Met speciale activiteiten en tentoonstellingen, voor bewoners en bezoekers.