3 september 2023

Open Monumentendag in de Baronie

Op 9 en 10 september is er weer de nationale Open Monumentendag. Het thema is dit jaar ‘Levend erfgoed’. Heel veel monumenten zijn op zaterdag en/of zondag gratis te bezoeken en bovendien zijn er ook veel extra activiteiten. LandStad De Baronie verzamelt ze hier voor je. Let op: voor een aantal activiteiten moet je je vooraf aanmelden.

 

 

Alphen-Chaam
Op 10 september is er i.s.m. Gemeente Breda een speciale wandel- en fietsroute uitgezet langs de landgoederen. O.a. landgoederen Anneville en Luchtenburg zijn te bezoeken. Hier zijn ook allerlei activiteiten. De route is geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Fietsroute Landgoederen ABG gemeenten

 

 

 

 

 

 

Baarle-Nassau
Op 10 september is er i.s.m. Gemeente Breda een speciale wandel- en fietsroute uitgezet langs de landgoederen. O.a. landgoederen Anneville en Luchtenburg zijn te bezoeken. Hier zijn ook allerlei activiteiten. De route is geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Fietsroute Landgoederen ABG gemeenten

 

 

 

 

 

Breda
Een bomvol programma uiteraard. Van een Archeologiewandeling tot het project De Nieuwe Mark. Op zondag 10 september vindt er iets nieuws plaats: het Living Statues Festival. Bekende Bredase verhalen, vaak refererend aan iconische monumenten zoals de Grote Kerk of het Kasteel van Breda, worden op kunstzinnige manier kracht bijgezet door deze levende standbeelden.
Programma Open Monumentendag Breda
Programmaboek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etten-Leur
Tal van bijzondere locaties openen de deuren en houden ook activiteiten. In september is het 25 jaar geleden dat de toen herbouwde molen De Lelie aan de Geerkade in gebruik werd genomen. Speciaal voor de kinderen hebben ze  Poppentheater Jometteke op het programma staan. Poppenkast en poppentheater zijn passend bij het Nederlands erfgoed. Jometteke heeft voor De Lelie hun verhaal op maat gemaakt. Wil je het oude ‘Koetshuis’ (thans woonhuis) van het voormalige kasteel De Nobelaer bezoeken? Dat kan dit jaar ook voor het eerst!
Programma Open Monumentendag Etten-Leur

 

 

 

 

 

 

Oosterhout
Voor het tweede jaar op rij gaan de poorten bij de Slotbosse Toren weer twee dagen open. Demonstraties, workshops, edele ridders, boogschutters en div. ambachten zijn er te zien rondom de kasteelruïne. Op zondag 10 september organiseert de Stichting Oosterhoutse Fietsdagen samen met Open Monumentendag weer een gezellige fietstocht langs een aantal monumenten en ateliers in de regio.
Programma Open Monumentendag Oosterhout

 

 

 

 

 

Rucphen
Dit jaar organiseren de gemeente Roosendaal en de gemeente Rucphen het evenement samen. Je kunt op eigen gelegenheid wandelingen en fietstochten maken. Er zijn ook rondleidingen op vaste momenten. Daarnaast is er een fietsroute van 52 km langs diverse molens en monumentale boerderijen. Bezoekers kunnen kosteloos een bezoek brengen aan de opengestelde monumenten:
Molen De Hoop; Molenerf 2 in Sprundel
Molen De Heimolen; Heimolendreef 24 in Rucphen (Baroniepoort)
Gerda Hoeve, Het Dreefje 3 in Schijf
Lourdesgrot, Dorpsstraat 117 in St. Willebrord
Heilige Martinuskerk, Raadhuisstraat 3 in Rucphen
Sint Joannes de Doper kerk, Hertogstraat 1 in Sprundel
Zaterdag 9 september is om 10 uur de opening van Open Monumentendag in de restauratie van station Roosendaal door wethouders van Gestel van Roosendaal en wethouder Lazeroms van Rucphen. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door het strijkkwartet van kamerorkest Roosendaal.
Programma Open Monumentendag Rucphen

 

 

 

 

 

 

Zundert
Zondag 10 september stelt Natuurmonumenten haar monumentale panden op de Oude Buisse Heide in Achtmaal (gemeente Zundert) open voor publiek. Er zijn gidstochten, muziek en workshops/activiteiten voor kinderen. Ook hebben ze een natuurwandeling in dialect. Om 14.00 uur start een dans- en poëzieroute. Dit jaar is er de mogelijkheid voor ondernemers die (biologische) streekproducten verkopen om een stand te krijgen. Mocht je het leuk vinden, dan kun je gebruik maken van de mogelijkheid om je product of dienst op deze dag te presenteren. Vol=vol! Info: m.fieret@natuurmonumenten.nl
Programma Open Monumentendag Oude Buisse Heide
Of download hier het programma als pdf

Van Gogh Monumenten
In onze streek (Breda, Etten-Leur en Zundert) bevinden zich ook tal van Van Gogh Monumenten. Je kunt ze altijd aan de buitenkant bekijken, maar een aantal is tijdens Open Monumentenweekend ook (gratis) binnen te bezoeken. Kijk hier voor een overzicht.