12 april 2023

Nieuwe ruiterroutes in de Baronie

Het officiële Ruiterroute Netwerk in regio de Baronie van Breda wordt flink uitgebreid.

Eerder werd er al zo’n netwerk in Zundert gerealiseerd. Op 19 april wordt het ruiterroute netwerk Breda-Oosterhout geopend. Op 25 mei volgt Rucphen en overige enige tijd ook Etten-Leur.

Woensdag 19 april om 16.00 uur wordt de nieuwe ruiterroute de Open Linie officieel geopend op locatie Bos & Co (Baroniepoort) in Oosterhout door wethouders Jeroen Bruijns (gemeente Breda) en Dees Melsen (gemeente Oosterhout).

 

De ruiterroute
Naast een fiets- en wandelroute is het natuurgebied tussen Oosterhout en Breda een ruiterroute rijker. De route is meer dan 60 km lang en loopt tussen Oosterhout en Breda door Dorst, Teteringen en Vrachelen en komt o.a. langs de Duiventoren. De route is zo aangelegd dat deze geschikt is voor ruiters en menners. De totstandkoming van de ruiterroute heeft volgens wethouder Dees Melsen acht jaar geduurd. “In het gebied hebben we te maken met de terreineigenaren Staatsbosbeheer, Defensie, Brabant Water en Natuurmonumenten. Met de verschillende terreineigenaren moesten we de route afstemmen en zijn we tot een overeenkomst gekomen. De route hebben we samen met de gemeente Breda gefinancierd. We zijn trots op deze samenwerking en blij dat het nu ook voor paardrijdliefhebbers mogelijk is van een ruiterroute gebruik te maken in dit prachtige natuurgebied. Samen krijgen we meer voor elkaar,” aldus de wethouder toerisme (gemeente Oosterhout). In overleg met Visit Brabant worden er nog borden met een overzichtskaart en gedragsregels gemaakt. Het is een druk en geliefd gebied dat door veel fietsers, wandelaars, MTB-ers en nu ook door ruiters wordt gebruikt. Mede dankzij de gedragsregels is het voor iedereen mogelijk van het natuurgebied gebruik te maken.

Een mooie samenwerking
Wethouder Jeroen Bruijns is trots op het initiatief van de paardrijdliefhebbers. “Chapeau voor de paardrijdliefhebbers die zelf het initiatief hebben genomen voor deze ruiterroute. Zij hebben de gemeenten aangespoord. Dankzij hen is het gelukt om een prachtige route te creëren die het buitengebied van Oosterhout met dat van Breda verbindt én die ze zelf ook dagelijks onderhouden. Als gemeente leveren wij hier graag een bijdrage aan. Ik wens iedereen veel rijplezier,” aldus de wethouder Openbare ruimte en beheer (gemeente Breda).

De ruiterroute zal t.z.t. verkrijgbaar zijn bij de VVV in Oosterhout en bij Bos & Co.