12 mei 2023

Nieuw: Memorial Music

Memorial Music: dat is de naam van een reeks zondagochtend concerten die in het Maczek Memorial Breda gaan plaatsvinden.

Het eerste concert is op zondag 21 mei en dat is gelijk een hele bijzondere: het muzikale gedeelte wordt omlijst door een boeiende lezing!

 

 

Zangeres Lori Raine en haar vocaal ensemble 8-tet verzorgen het muzikale gedeelte. Het bekende 8-tet werkt regelmatig in een thematische setting. Het verzorgde o.a. het concert in het Chassé theater in 2021 ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Breda door de Polen.

De lezing wordt verzorgd door Mr. Esther de Rooij, als rechter verbonden aan de Rechtbank van Amsterdam. Tot begin 2022 (de Russische inval in Oekraïne) werkte zij in Kyiv (Kiev) aan het versterken van de rechtstaat door internationale samenwerking.

Datum: zondag 21 mei 2023
Tijd: 10.30 – 12.00 uur
Inloop vanaf 10.00 uur
Entree: De toegang is gratis, maar na afloop kunt u een vrijwillige donatie doen die geheel ten goede komt aan de artiesten.

Over het Maczek Memorial Breda (onderdeel van de museumsamenwerking LandStad De Baronie)
Ze vertellen je graag meer over de bevrijding van Breda in 1944 en de strijd die de Polen hiervoor hebben gevoerd. Maak kennis met verschillende mannen uit de 1ste Poolse Pantserdivisie en Generaal Maczek. Daarnaast bieden ze een actueel programma aan waarin vrijheid, vrede en democratie centraal staan.

20-4 T/M 31-8 EXPOSITIE ‘DE VLUCHT’ IN HET MACZEK MEMORIAL BREDA

Dit jaar is het 83 jaar geleden dat de Duitsers Nederland binnenvielen. Franse troepen snelden naar Zuid-Nederland en er dreigde een langdurige strijd aan de oevers van de rivier de Mark. Voor Breda en zijn inwoners mogelijk een levensgevaarlijke ontwikkeling.

Besloten werd om de hele stad te evacueren. Meer dan 50.000 Bredanaars vertrokken op 12 mei met bestemming Antwerpen. De goed voorbereide evacuatie sloeg om in een vlucht, waarbij meer dan honderd slachtoffers vielen en vele duizenden pas na weken of maanden weer thuis kwamen.

En Breda? De stad bleef zo goed als ongeschonden!

Hoe het tot de beslissing kwam om een hele stad te evacueren en wat er onderweg gebeurde laten we zien in een aansprekende expositie in het Maczek Memorial Breda.

Duur expositie: 20 april t/m 31 augustus 2023. (tijdens openigstijden)
Entree: € 5,-

Deze expositie is mogelijk gemaakt door De Mastboom Brosens Stichting.

De openingstijden van het Maczek Memorial Breda, zijn:

woensdag 13.00 – 17.00 uur

zaterdag 11.00 – 17.00 uur

zondag 11.00 – 17.00 uur

Tickets volwassenen € 5,-

Tickets kinderen € 3,50

Reserveren is niet nodig, maar kom je met 5 personen of meer, dan is het fijn als je dit vooraf laat weten. Dan kunnen ze daar rekening mee houden met de gidsen. Mail je reservering naar: info@maczekmemorialbreda.nl

Bereikbaarheid
Gebruik je je navigatie om het Memorial te bezoeken? Typ dan ‘Maczek Memorial Breda’ in. Typ je het adres in (Ettensebaan 17A) dan kom je op dit moment nog uit bij een aantal winkels een stukje verderop. Dit hopen ze op termijn opgelost te hebben.

Excursies
Bij het Maczek Memorial Breda zijn er (buiten openingstijden) diverse mogelijkheden voor een excursie.

https://www.maczekmemorialbreda.nl