20 oktober 2022

Multatuli-lezing 2022: Botsende culturen

Op donderdag 17 november vindt de 25e Multatuli-lezing plaats in de Grote Kerk van Breda. Het programma duurt van 19.30 uur tot ongeveer 22.30 uur. Zet het alvast in uw agenda!

Multatuli-lezing 2022
De Nederlandse samenleving is een druk en complex kruispunt van vele verschillende wensen, dromen, ideeën en idealen. Meer dan ooit lijkt het van groot belang om met elkaar van gedachten te wisselen over de fundamenten van een rechtvaardige samenleving. We kunnen leren van verhalen over hoe onrecht omgebogen kan worden, hoe vrede veroverd moet worden en hoe fundamentele mensenrechten en wederzijdse waardigheid tegelijk vanzelfsprekend en broos kunnen zijn. Toen Eduard Douwes Dekker in 1838 in Nederlands-Indië (het latere Indonesië) arriveerde, zag hij hoe het Nederlandse koloniale bewind in deze zaken grondig tekortschoot. Zijn aanklacht tegen onrecht publiceerde hij tussen 1862 en 1877 onder het pseudoniem Multatuli. Deze aanklacht werd een hoogtepunt van de Nederlandse literatuur: Max Havelaar.

Tijdens de Multatuli-lezing gaan drie sprekers in op het thema Botsende culturen – het menselijke bewaren in onmenselijke situaties. De lezing wordt geleid door Frénk van der Linden.

In februari van dit jaar verscheen Over de grens. Nederlands extreem geweld in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949, de langverwachte uitkomst van een groot onderzoek naar Nederlands laatste koloniale oorlog. Gert Oostindie, emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis en tot voor kort directeur van het KITLV, een van de drie betrokken onderzoeksinstituten, bespreekt het belang van het onderzoek, de conclusies en de reacties, en brengt deze in verband met Multatuli’s denken en met bredere vragen over kolonialisme, racisme en nationale identiteit.

Chris De Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Zijn werk werd in vele landen vertaald en bekroond met literaire en journalistieke prijzen. Zijn werk heeft veel te maken met menselijkheid en ontmenselijking, zijn boeken spreken voor de mensen aan wie onrecht ten deel valt. Toen hij vorig jaar de Oeuvreprijs voor onderzoeksjournalistiek kreeg, zei de jury dat De Stoop met zijn oeuvre ‘het publiek geschokt, wetten veranderd, parlementaire agenda’s bepaald en een vorst tot tranen toe bewogen. En belangrijker: ze hebben de mensen die vermalen worden door de powers that be hun eigen verhaal, hun eigen waardigheid en hun eigen rechten teruggegeven.’

In februari begon de Russische invasie van Oekraïne. De invasie veroorzaakte Europa’s grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog en tevens wereldwijde voedseltekorten. Elke oorlog is lelijk, maar toch zegt de krijgsmacht dat ze er alles aan doet om het menselijke te bewaren in situaties als onmenselijk ervaren worden. Hoe duidt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif dat?

Multatuli en jongeren
Hbo-studenten reflecteren op Multatuli’s thematiek in hun bachelor-scriptie. Zo dingen zij jaarlijks mee naar de Multatuli-Studentenprijs. Tijdens de lezing wordt de winnaar bekend gemaakt.
Leerlingen uit 3 Havo van het Newman College in Breda volgden een talentontwikkelingsproject. Zij laten ons zien wat vandaag de kracht van woorden is.

Tentoonstelling
In de Grote Kerk is de tentoonstelling ‘Post-digital Heritage’ te zien, samengesteld door We Are Playgrounds in nauwe samenwerking met de Grote Kerk Breda. Er is werk te zien van Nils Völker, Daniel Wesseik, You+Pea, Heleen Blanken, Studio Phygital en Ari Weinkle. De tentoonstelling gaat in op hoe we met de functieverandering van bestaande ruimtes en met nieuwe digitale ruimtes omgaan. Deze tentoonstelling onderzoekt de ruimte van de Grote Kerk en haar mogelijke toekomstige functies.

Aanmelden
De deuren van de Grote Kerk gaan open om 19.00 uur. Zorg ervoor dat u voldoende warm gekleed bent. Ook de Grote Kerk is genoodzaakt door de hoge energieprijzen de verwarming een graadje lager te zetten.

Aanmelden kan via www.multatuli-lezing.nl/aanmelden Als u verzekerd wilt zijn van plaatsen, reageer dan spoedig. Circa een week van tevoren stuurt de organisatie u per e-mail uw entreekaart(en).