2 juni 2023

Lezing De vlucht van Breda en workshop ‘blues’ Maczek Memorial Breda

Dit jaar is het 83 jaar geleden dat de Duitsers Nederland binnenvielen. Franse troepen snelden naar Zuid-Nederland en er dreigde een langdurige strijd aan de oevers van de rivier de Mark. Voor Breda en zijn inwoners mogelijk een levensgevaarlijke ontwikkeling.

Besloten werd om de hele stad te evacueren. Meer dan 50.000 Bredanaars vertrokken op 12 mei met bestemming Antwerpen. De goed voorbereide evacuatie sloeg om in een vlucht, waarbij meer dan honderd slachtoffers vielen en vele duizenden pas na weken of maanden weer thuis kwamen.

 

En Breda? De stad bleef zo goed als ongeschonden!

Historicus Peter Haagh neemt u mee op de Vlucht. Hoe kwam het tot de beslissing om een hele stad te evacueren en wat gebeurde er onderweg? Wat is de relevantie van een gebeurtenis van 83 jaar geleden op ons vandaag?

Datum: donderdag 6 juli 2023
Tijd: 19:30 – 21:00 (inclusief pauze)
Deuren Maczek Memorial Breda open: 19:00

Toegang € 5,-

Bestel hier je ticket

 

Het Maczek Memoriał houdt nog meer activiteiten

Zondag 25 juni: Memorial Music: Workshop – Het begin van de blues

Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd: de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti betekent letterlijk: de ketenen verbroken. Tijdens deze editie van Memorial Music staan we stil bij een, nu wijdverbreide, muzieksoort die in de tweede helft van de negentiende eeuw onder barre omstandigheden ontstond: de blues. Deborah Jacobs is een bezield muzikant (basgitaar/zang) en gegrepen door de diepe emotie van de blues: ‘Die emotie kun je zelfs voelbaar maken in je baslijnen, laat staan in de zang.’

Inspirerende workshop
Deborah Jacobs duikt met deze workshop in de ontstaansgeschiedenis van de blues. Naast dit inspirerende verhaal zal Deborah uiteraard ook de blues door het Memorial laten galmen. En… iedereen mag meedoen! Je mag meezingen, meeklappen of alleen luisteren, dat mag natuurlijk ook. We nodigen iedereen van harte uit om tijdens deze workshop de blues (beter) te leren kennen. Keep the blues alive and never forget!

Entree: De toegang is gratis, maar na afloop kunt u een vrijwillige donatie doen die geheel ten goede komt aan de artiest.

Datum: zondag 25 juni 2023
tijd: 10:30 – 12:00 (incl. pauze)
Deuren Memorial open: 10:00