10 april 2024

Langverwachte fietsbrug in polder tussen Prinsenbeek en Etten-Leur

Met drie jaar vertraging wordt er momenteel hard gewerkt aan een nieuwe fietsroute door de polder tussen prinsenbeek en Etten-Leur / Zevenbergen. Aan het einde van de Hooglaarsestraat komt een fietsbrug over de Halsche Vliet, tussen Prinsenbeek en Etten-Leur.

De brug is voor fietsers vanuit Prinsenbeek een alternatieve route om op de prachtige Haagsedijk bij Etten-Leur Noord te komen.

Inmiddels is gestart met het grondwerk voor de weg naar de nieuwe fietsbrug. Nadat de voorbelasting zijn werk heeft gedaan, wordt de overtollige grond afgegraven en afgevoerd. Daarna wordt de fietsbrug aangebracht en volgen asfalteringswerkzaamheden aan de Hooglaarsestraat. De voorbelasting vraagt de nodige tijd. Extra grond moet ervoor zorgen dat de bodem rond de fietsbrug straks voldoende draagkracht aan kan, zodat de constructie van de brug op termijn niet gaat verzakken.

De aangevoerde grond blijft een aantal maanden liggen om rond de zomer weer afgegraven en afgevoerd te worden. Als dat is voltooid, begint de aanleg van de fietsbrug. Ook moet er nog een stuk aan de bestaande Hooglaarsestraat geasfalteerd worden, om de verbinding met de brug te maken.

Al in 2021 werd het plan voor de fietsbrug gelanceerd als onderdeel van een serie maatregelen van de gemeente Breda om de fiets- en wandelverbindingen in en rond de stad te verbeteren. Achterliggende gedachte daarbij is onder meer de natuur beter bereikbaar te maken voor mensen die daar graag van genieten.

Naar verwachting is de verbinding op zijn vroegst eind dit jaar klaar. Fietsers en wandelaars moeten dus nog even geduld hebben voordat ze de fraaie oversteek in de polder ten noorden van de N389 kunnen maken.