5 april 2022

LandStad steunt weer 2 nieuwe projecten

LandStad De Baronie heeft vanuit het Fonds Kleine Projecten weer aan twee initiatieven een financiële bijdrage toegekend. In beide gevallen gaat het om 1.500 euro.

Verrijken `t Beleef & Bewonder Bos, Rucphen
Uit de aanvraag: “`t Beleef & Bewonder Bos is een bosperceel van 1,6 hectare gelegen in de Rucphense bossen, het perceel was een oud dennen productiebos die we sinds december 2020 zijn gaan transformeren door veel rijke strooisel loofbomen te planten waardoor de kwaliteit van het bos vergroot alsmede de bodem van betere kwaliteit wordt waardoor ook waterhuishouding verbeterd. De waterput die de vorige eigenaren (die het perceel destijds in gebruik hadden als weekendverblijf met hun caravan) in de jaren `60 hebben laten maken is niet meer in gebruik, nu willen we daar een wensput van maken. Door een rand te metselen van ouderwetse kasseien en over de wensput een overkapping te maken van robinia hout waarbij de afwatering van dat dak in IBC vaten loopt zodat we regenwater kunnen opvangen waarmee we de jonge boompjes kunnen water geven indien nodig. In het klim gedeelte zouden we graag al wat grotere bomen willen aanplanten zodat we geen 10 a 12 jaar hoeven te wachten alvorens de bomen groot en sterk genoeg zijn dat kinderen erin kunnen klimmen. Om deze bomen een goede start te geven zullen we een vracht schimmelrijke bomengrond aan laten voeren zodat de bomen een goede start zullen hebben en de kans van aanslaan wordt vergroot.
Bij de ingang van `t Beleef & Bewonder Bos willen we een informatie bord van robinia hout plaatsen.”

Duurzaam oesterzwammen kweken uit lokaal ingezamelde reststromen, Breda / Prinsenbeek
Uit de aanvraag: “PrinsenZwam wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie in Breda. Dit door lokaal inzamelen van koffiedik. En vervolgens te verwerken in substraatzakken om oesterzwammen te kweken. Deze worden uiteindelijk lokaal weer afgezet aan restaurants, bedrijfskantines, boerderijwinkels en speciaalzaken. Sinds 2020 is er een intensieve zoektocht geweest naar geschikte/leegstaande (kantoor-) ruimte om ook aan leegstand een nuttige bestemming te geven in de stad. Deze is uiteindelijk gevonden in de wijk Krogten in Breda en kan alleen tegen commerciële huurprijs worden gehuurd. De kantoorruimte is vervolgens geschikt gemaakt om oesterzwammen te kunnen telen in twee ruimtes met bijbehorende klimaateisen. Er zal verder geïnvesteerd moeten worden in inrichting van de kweekruimten. Oesterzwammen zijn als voedingsbron erg breed inzetbaar. Naast heerlijke gerechten kunnen ze in bitterballen of zwamkroketten worden verwerkt. Ook in hybride burgers komen ze goed tot hun recht. Zo leveren ze tevens een bijdrage om minder vlees te consumeren. De vraag naar lokaal gekweekte producten groeit.”

Heb jij ook een goed idee, een concreet project? Laat het ons weten!