23 augustus 2023

LandStad ondersteunt Duurzame Ambachtsmarkt in Etten-Leur

Sinds enige tijd is aan de Hoge Bremberg in Etten-Leur het bedrijf Ekoto actief. Het ecologische bedrijf heeft ook een boerderijwinkel en heeft inmiddels een paar keer een Duurzame Ambachtmarkt georganiseerd. Vanwege het succes bestaat nu het plan om dit initiatief een wat meer vast karakter te geven met ondernemers uit Breda en omstreken. LandStad De Baronie heeft het project gehonoreerd met een bijdrage van 1.000 euro vanuit het Fonds Kleine Projecten.

Bij de Duurzame Ambachtsmarkt komen kleine ondernemers die veelal met de hand gemaakte streekproducten aanbieden samen om een levendig “Dagje uit” te creëren voor bezoekers uit de regio West-Brabant. Bij de ambachtsmarkt is ook steeds een kindermoment. Bij de kraampjes is veel focus op ter plaatse te nuttigen producten, zoals boerderij-ijs, cake of boerderij-friet

Dit alles draagt bij aan “het bevorderen van ’t goeie leven in de Baronie”, omdat het voor bezoekers vooral een beleving is, zo merkten ze bij de eerste twee markten die ze als pilot hebben gedraaid. Nu hopen ze dit op vaste basis te kunnen doorzetten. Volgens hen past de Ambachtsmarkt deels binnen programmalijn “Streekproducten” en deels binnen “Vrijetijdseconomie”. En daar zijn wij het als LandStad De Baronie mee eens.

DOELEN

1. Dagje uit faciliteren voor inwoners van de regio tussen Roosendaal en Breda rond het thema streekproducten, duurzaamheid en handwerk. En dit op vaste basis, in 2023 en 2024. (Bij de eerste twee pilot-markten merkten ze dat het zeer veel tijd, en dus geld in beslag nam, wat ten koste gaat van andere werkzaamheden, waardoor ze serieus hebben getwijfeld of ze dit konden blijven doen. Maar bezoekers waren heel enthousiast en vooral jonge gezinnen, dus dat geeft een motivatie om het blijvend te organiseren.

2. Het enthousiasmeren en informeren van kinderen over de herkomst van (streek)producten.

3. Plezier maken met elkaar.

4. Een platform kunnen bieden aan (soms beginnende) collega-ondernemers. Zo hebben o.a. Torsy Coffee en Lanisha Kruiden&Zo, beiden uit Breda, hun eerste verkopen via Ekoto gerealiseerd, en kunnen ze nu al flink doorgroeien.

CONCREET PLAN

In augustus, september en oktober 2023 en juni, juli, augustus, september en oktober 2024 willen ze een Duurzame Ambachtsmarkt mogelijk maken. Dit op de eerste zaterdag van de maand. Ze hopen hierbij op 100 – 300 bezoekers te trekken. Hiervoor zullen ze online flyers verspreiden, artikelen in de krant schrijven en reuring teweeg brengen op sociale media.

Iedere markt moet minstens 7, maar idealiter tussen de 10 en 15 kraamhouders hebben.

Ekoto op Facebook
Ekoto Website