25 januari 2024

LandStad helpt Aziatische hoornaar op te sporen en te vangen

Boven de schadelijke Aziatische hoornaar, onder de Europese niet-schadelijke

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. En dat is schadelijk voor de natuur.

Onlangs kwamen imkers en vertegenwoordigers van natuurorganisaties, gemeenten en de provincie Noord-Brabant bij elkaar om het te hebben over de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Want werden in 2020 ‘nog maar’ 44 gespot in Brabant, zijn dat er in 2023 al 1265. Eind 2023 zijn er alleen al in de gemeente Breda 209 meldingen gedaan en 35 nesten opgespoord en geruimd.
Behalve economische schade en een bedreiging van de biodiversiteit, is er een risico voor de volksgezondheid.

Eind januari stond er een artikel over in dagblad BNDeStem: Aziatische hoornaar niet alleen ‘imkerprobleem’: ‘Zonder bestuiving geen groenten en fruit’

Wil je weten hoe je de Aziatische hoornaar kunt herkennen en wat je kunt doen, lees dan het artikel op de website van de NVWA.

De Aziatische Hoornaar is dus een oprukkende invasieve exoot die een bedreiging vormt voor de biodiversiteit, de bestuiving en de fruitteelt. De bestrijding ervan vraagt serieuze inzet! LandStad De Baronie ondersteunt de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Een aanvraag bij ons Fonds Kleine projecten door Bijenhouders Groep de Baronie voor een bijdrage in de kosten voor het vangen en opsporen van het zeer schadelijke insect is gehonoreerd met 1.000 euro.

Bijenhouders Groep de Baronie is een samenwerkingsverband van Bijenhoudersverenigingen in de Baronie zijnde Alphen-Baarle-Nassau , Bavel, Chaam, Dongen, Eten-Leur, Gilze, Haghe (Breda, Prinsenbeek, Princenhage), Made, Oosterhout, Teteringen, Ulvenhout-Galder, Brabantse Wal en Zundert-Rijsbergen met in totaal meer dan 500 leden.

De bijenhouders van de Baronie gaan 100 hoornaarvallen plaatsen met lokstof om de hoornaar-nesten te kunnen lokaliseren. Nadat er een hoornaar in de val is gevangen wordt Kenniscentrum EIS ingeschakeld om de nesten te vernietigen.
De vallen zijn zogenoemde selectieve vallen. De Aziatische hoornaar is kleiner dan zijn Europese soortgenoot, en de laatste kan de val niet betreden. Alle overige kleine insecten (kleiner dan de Aziatische hoornaar) kunnen de val weer eenvoudig verlaten door openingen die te klein zijn voor de exoot. Hierdoor wordt bijvangst zoveel mogelijk voorkomen.
De vallen worden gebouwd naar Frans voorbeeld, waar deze selectieve Aziatische hoornaar-vallen door vrijwel alle bijenhoudersvereniging gebruikt worden. Daar zit inmiddels veel ervaring.

Voor nog meer informatie:
Henk Cornelissen
bijenalphen@xs4all.nl