4 februari 2025

Kennismaking met Twan Tiebosch (Van Gogh Nationaal Park)


Met ingang van 1 januari 2025 nam Joyce Vermue (burgemeester van de Gemeente Zundert) het voorzitterschap van Van Gogh Nationaal Park over van Martijn van Dam. Joyce Vermue gaat het Nationale Park, dat onlangs de formele status ontving, in de nieuwe fase begeleiden naar een sterke beweging die met grote projecten gaat bijdragen aan versterking van landschap en biodiversiteit en perspectief voor boeren. Zij kent onze streek uiteraard goed. Per 1 januari 2025 heeft ook directeur Anneke Boezeman afgescheid genomen van Van Gogh Nationaal Park. Twan Tiebosch volgt haar op. Alle reden voor LandStad De Baronie om hem uit te nodigen voor een kennismaking met onze streek.

Twan Tiebosch is als geboren en getogen Brabander al langere tijd betrokken bij vraagstukken in het landelijk gebied in onze provincie en daarbuiten. Twan: “Ik woon aan de rand van het dorpje Lennisheuvel in de gemeente Boxtel, tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven, samen met mijn vrouw en drie opgroeiende kinderen. In mijn werk en in mijn vrije tijd wil ik laten zien wat er kan ontstaan als mensen elkaar weten te vinden, vanuit de verbinding in plaats van de tegenstelling. Dat is ook de basis voor de samenwerking binnen Van Gogh.”

Sinds zijn opleiding in Wageningen is Twan actief op het gebied van water, natuur en landbouw. Hij was onder meer mede-auteur van het belangwekkende adviesrapport over droogte (samen met Joks Jansen en Marijn van Asseldonk) en daarna programmaregisseur voor het landelijk gebied. Als vrijwillig bestuurder is hij actief voor het Groene Woud en in de Raad van toezicht van de BMF.

Na 20 jaar achtergrond en ervaring in beleid en bestuur is voor Twan de stap om verder te werken aan Van Gogh Nationaal Park zeker uitdagend, maar ook wel een logische. “Veel van de opgaven die we afgelopen tijd tegenkwamen bij het Brabants Programma Landelijk Gebied spelen ook een rol in het deel van de provincie wat we sinds de statustoekenning als nationaal park beschouwen, en in de gebieden daar omheen. Denk aan natuurontwikkeling buiten de Natura2000 gebieden, het opvangen van klimaateffecten in het landschap en het belonen daarvan vanuit ondernemerschap.”

De komende tijd staat voor Twan in het teken van kennismaken met de vele partners die VGNP een warm hart toedragen. “Het bestuurlijke deel van die kennismaking doe ik samen met onze nieuwe voorzitter Joyce Vermue. Fijn om dat samen op te kunnen pakken. Ik zie uit naar die kennismaking met bekende en nieuwe partners en met iedereen die wil bijdragen aan de verdere groei en ontwikkeling van het park en de beweging die we met Van Gogh een herkenbaar gezicht hebben gegeven.”

Bert Kandel, voorzitter LandStad De Baronie en streekmanager Sjoerd Gabriel namen Twan Tiebosch begin februari mee op een rondrit door de streek. Een eerste kennismaking vond plaats bij Baroniepoort De Menmoerhoeve in Etten-Leur. Hier werd Twan bijgepraat over het wel en wee van het streeknetwerk en over het fenomeen Baroniepoorten. Ook werd teruggeblikt op het vorig jaar op deze locatie gehouden Van Gogh Nationaal Park-project ‘Vaas met 15 zonnebloemen’ en werd vooruit gekeken naar het nieuwe natuurproject. Na de lunch werd een bezoek gebracht aan de Oude Buisse Heide. Een boswachter van Natuurmonumenten deed in het kort alles uit de doeken over dit bijzondere gebied, de restauratie van rijksmonument de Buisse Hoeve en Baroniepoort ‘t Pannehûske.

Aansluitend trok het gezelschap naar Breda, waar ze ontvangen werden door Staatsbosbeheer. Gespreksonderwerp was onder meer het bezoekersonderzoek in het Mastbos en het Markdal. In 2023 is het Europese Interreg project MONA afgetrapt. VisitBrabant is leadpartner in dit project waar natuurgebieden, kennisinstellingen en regio’s uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland samenwerken om de natuur beter bereikbaar te maken en de recreatiedruk te spreiden. Het MONA project bestaat uit verschillende pilots. In pilot B staat centraal: ‘het aanpassen van route netwerken en toegangspunten om bezoekersverdeling en toegankelijkheid te verbeteren’. VisitBrabant Routebureau werkt binnen Pilot B aan een kaart met startpunten voor een wandeling door de Brabantse natuur. Een middel om de recreatiedruk in de natuurgebieden te spreiden. Hiervoor is een samenwerking met Brabantse Natuurorganisaties opgestart. Het project loopt tot 2027 en ook onze streek is betrokken.

Twan, Bert en Sjoerd hebben afgesproken om elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in onze streek en daar waar mogelijk de samenwerking te zoeken met elkaar.