11 december 2023

Ivar van Dorst (Ekoto) Foodheld van 2023

De Food100-vakjury heeft de zes foodhelden van 2023 bekendgemaakt, tijdens het TrendTable-event in Veghel. Deze vernieuwers leveren de innovatiefste, meest bijzondere of meest impactvolle verbeteringen aan ons voedselsysteem. De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van klimaat- en voedseluitdagingen. Deze foodhelden zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken.

 

 

De Food100-lijst beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Lees hier meer over de Food100 van 2023. Uit deze lijst heeft een vakjury de 6 meest impactvolle voedselveranderaars gekozen: de foodhelden van 2023.

Bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid
“Food100 wil mensen die zich inzetten voor een duurzamer voedselsysteem een duwtje in de rug geven”, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-juryleden. “De lijst symboliseert al het harde werk, de overtuiging en de bezieling van niet alleen de honderd personen op de lijst, maar al die duizenden mensen die vechten voor een duurzamer voedselsysteem. De zes foodhelden van 2023 hebben zich onderscheiden door bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid. Maar ook met hun overtuiging dat ‘er geen andere keus is’ en hun vermogen om dat met daden en woorden te communiceren. ”

Foodhelden onder de 35 jaar
Ivar van Dorst (Ekoto) is een van de zes Foodhelden van 2023.
Ivar van Dorst is de oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto, op de grens van Etten-Leur en Breda (Hoge Bremberg 18). Hij wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen. De boerderij doet aan gemeenschapslandbouw, waar oogstdelers naar draagkracht aan kunnen deelnemen. Met hard werken en een sterke drive wil Ivar het betere alternatief op iedereens bord brengen.
Website.

Lees meer over de Food100 en de Foodhelden>>