10 juni 2024

Illustraties op trafohuisjes door jonge Brabantse makers

In opdracht van Landstad de Baronie selecteerde KOP twee jonge Brabantse illustratoren, Daan van Bommel en Katinka Feijs, om in Oosterhout diverse trafohuisjes van Brabant Water te voorzien van illustraties. De ontwerpen nodigen uit om na te denken over de relatie tussen mens en natuur, en de essentiële rol van water in ons leven. De illustraties zijn te bezichtigen op drie objecten aan de Bergse Baan in Oosterhout in het bosgebied Vrachelen.

KOP laat met deze projecten zien hoe kunst kan bijdragen aan maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en waterbeheer. Door de samenwerking met Landstad de Baronie en Brabant Water worden deze belangrijke thema’s op een toegankelijke en visueel aantrekkelijke manier onder de aandacht gebracht.

Daan van Bommel – De verbinding tussen bos en drinkwater
Daan van Bommel, illustrator uit Breda, voelt een diepe verbinding met de Brabantse natuur. Hij groeide zelf op Oosterhout en was als kind vaak te vinden op de Vrachelse Heide, wat deze opdracht bijzonder betekenisvol voor hem maakt.

Voor deze opdracht werd Daan geïnspireerd door de nieuwe koers van Brabant Water richting een ‘robuust drinkwatersysteem’. Hij verzamelde beelden en bekeek video’s over waterwinning, wat leidde tot een focus op de relatie tussen de natuur en ons drinkwater. Dit resulteerde in een helder en krachtig ontwerp dat zowel de menselijke als de natuurlijke kant van waterwinning en beheer benadrukt.

“In mijn werk zoek ik naar de symboliek die een idee of vraag aan de orde stelt. Voor dit ontwerp wilde ik dat de kijker zich bewust wordt van de relatie tussen het bos en het water dat uit onze kranen komt,” aldus Daan van Bommel.

Het uiteindelijke ontwerp toont een glas water met een takje erin en het logo van een waterwingebied. Het logo symboliseert de menselijke kant van waterwinning, terwijl het takje in het glas de natuurlijke kant weergeeft. Door deze elementen samen te brengen, hoopt Daan dat de kijker de waarde en de oorsprong van ons drinkwater beter begrijpt en waardeert.

Katinka Feijs – Waterwinning en biodiversiteit
Met haar illustraties inspireert en informeert Katinka Feijs haar publiek over een duurzame toekomst door middel van het visueel vertellen van verhalen. Ze staat met haar werk bekend om haar missie om positieve impact te realiseren, met een focus op duurzaamheid en het welzijn van mens, dier en planeet. Ze begint elk project met diepgaand onderzoek om geïnformeerde en inspirerende geïllustreerde verhalen te creëren. 

Voor deze opdracht heeft Katinka een doorlopende illustratie gemaakt die de hele breedte van de nutskast bestrijkt (foto volgt).

Het ontwerp richt zich op waterwinning en het grondwaterpeil, en benadrukt het proces van waterzuivering door zand- en kleilagen. Daarnaast wordt het behoud van natuur en biodiversiteit onder de aandacht gebracht. Door een mix van natuurlijke kleuren die het gebied symboliseren en fellere kleuren die de aandacht trekken, wordt de kijker op een boeiende manier geïnformeerd.

Het eindresultaat is een illustratie die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook een diepere boodschap overbrengt over het belang van waterwinning, zuivering en behoud van biodiversiteit. Katinka Feijs hoopt dat het publiek door haar werk het belang van een duurzaam ecosysteem en de noodzaak van natuurbehoud beter begrijpt.

Over KOP

KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) in Breda is een dynamisch platform dat zich richt op de talentontwikkeling van beginnende professionele autonome makers in een opdrachtenpraktijk.
Met een focus op de eerste vijf jaar na afstuderen, biedt KOP begeleiding, opdrachten en kennis om makers te ondersteunen in hun doorontwikkeling en professionalisering.

Over Landstad de Baronie
LandStad De Baronie is een samenwerkingsverband van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Oosterhout, Rucphen en Zundert. Vaste partners zijn al jaren Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Afgelopen jaar zijn daar als projectpartners Van Gogh Nationaal Park, de ZLTO, de Agrarische Natuur Vereniging en Bijenlandschap West-Brabant aan toegevoegd.

Over Brabant Water
Brabant Water is het duurzame drinkwaterbedrijf dat dag en nacht drink- en industriewater levert aan 2,6 miljoen inwoners en bedrijven in Brabant en een klein gedeelte van Zeeland. Water uit de beste bronnen, gelegen in prachtige natuurgebieden.

Voor meer informatie over de kunstenaars en hun werk, bezoek de websites van Katinka Feijs en Daan van Bommel, of neem contact op met Stichting KOP.

Lees ook: ‘Stroomhuisjes worden Natuurhuisjes’