10 juni 2024

Het zoemt op de Pannenhoef

Elke 3e zondag van de maand van april tot oktober zijn de Zwarte Schuur en het bakhuisje op de Pannenhoef in Rijsbergen geopend. Gidsen van Brabants Landschap geven dan gratis rondleidingen en iedere maand staat een ander onderwerp centraal. Op zondag 16 juni van 10.30 tot 16.00 uur is er een BIJzondere activiteit. Er wordt dan ingeZOEMd op bijen.

Imker Jo uit Etten-Leur laat bezoekers kennismaken met deze ijverige ‘zoemers’ en geeft uitleg over hun belangrijke rol in de natuur en voor de mens. Heel leerzaam en leuk, zeker ook voor kinderen. Een bezoek aan de Pannenhoef wordt dan ook van harte aanbevolen als activiteit op Vaderdag!

Wat vliegt daar
Tijdens de rondleidingen door het natuurgebied wordt speciaal aandacht gegeven aan andere rondvliegers op de Pannenhoef, namelijk vogels. De gratis rondleidingen starten om 11.00 uur en om 14.00 uur vanaf de Zwarte Schuur en duren ongeveer anderhalf uur. Aanmelden is niet nodig. Helaas zijn honden niet toegestaan tijdens de excursie.

En er is meer
Tegenover de Zwarte Schuur staat een bakhuisje dat gerestaureerd is. Hier wordt brood gebakken, op ambachtelijke wijze en met biologische ingrediënten. Rond het middaguur komt het verse brood uit de oven en kan iedereen een stukje komen proeven. En zoals altijd kan er volop gespeurd en gespeeld worden op Woody’s Avonturenpad.

Adres en bereikbaarheid
Het adres van De Zwarte Schuur is Pannenhoef 4 in Rijsbergen. De locatie is goed bereikbaar met de fiets. Kom je met de auto? Parkeer dan op één van de parkeerplaatsen: het Vaartven (Pannenhoefsebaan, Rijsbergen), de Bak (Ettensebaan, Zundert), de Lokkerberg (Oosteindseweg, Rijsbergen) of de Ganger (Panhoefweg, Zundert). Vanaf deze parkeerplaatsen is de wandelroute naar de Zwarte Schuur bewegwijzerd.

Je kunt natuurlijk ook een prachtige wandeling maken naar de Pannenhoef vanaf Baroniepoort De Menmoerhoeve. De route is bewegwijzerd. Je loopt dan onder andere langs de weide waar deze zomer het Van Gogh zonnebloemen veldschilderij te zien zal zijn.