17 april 2024

Geocash Dahlia Zundert groot succes

De in 2022 – met een bijdrage van LandStad De Baronie – in Zundert ontwikkelde Geocache Dahlia-Geo-Art is een ongekend succes. Geocaching is een avontuurlijk spel voor wandelaars / fietsers met een gps-ontvanger. Het principe is dat personen schatkisten (caches) verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze kisten op internet publiceren. Met behulp van je gps moet je zo’n schat zien terug te vinden. Het spel, de route, in Zundert heeft de vorm van een dahlia.

Wat feitjes:

  • Totaal aantal logs 114.031
  • Gemiddeld 162 logs per dag
  • Gemiddeld 1.152 teams die de gehele route hebben bezocht
  • De gehele route staat nu 703 dagen online
  • Gemiddeld 2 tot 4 teams per dag
  • Een team bestaat gemiddeld uit 1 tot 4 personen
  • In de zomermaanden drukker als in de winter
  • Totale fietsroute 68 km, verdeeld in 2 routes: noord en zuid
  • Je komt langst alle corsotenten van Zundert
  • Je fiets door bijna alle bosgebieden van Zundert

De puzzels die onderweg opgelost moeten worden zijn erg divers zoals: Jigsaw puzzels en foto puzzels, vragen over het Corso, over Zundert, over Vincent van Gogh, over Henriette Roland Holst en over de bosgebieden.

Het spel is gemaakt door Team Niedje, Team Jupkus, Team Geomaas en Team TenM. “Wij doen dit al een aantal jaren en vonden het met 4 teams eens tijd worden om Zundert op de kaart te zetten. Wij hebben dit gedaan d.m.v. een geoart in de vorm van een dahlia. Elk punt in de dahlia bevat een coördinaat op de kaart in de vorm van een vraagteken. Maar hier ligt niet de geocache. Als je op een punt van de dahlia klikt dan kom je op een website. Hier staat dan een puzzel die opgelost dient te worden. Als deze is opgelost verschijnt er een coördinaat of moet er een rekensom gemaakt worden om tot een coördinaat te komen. Deze voer je in in de geochecker om te zien of dit het juist coördinaat is.

Als het klopt komt het echte punt op een ander plaats te liggen, namelijk op de route van de fietstocht. Op dit punt ligt daadwerkelijk iets verstopt. Als je dit dan gevonden hebt, schrijf je je naam op het papiertje en log je deze op de website. Dan verschijnt er een smiley. Als alle puzzels opgelost zijn en alles is gelogt dan zie je dat de gehele dahlia met vraagtekens veranderen in smiley’s. Aan de hand van 99 puzzels (98 mysteries & 1 bonus) kunnen geocachers van over de hele wereld kennis maken met de gemeente Zundert, haar geschiedenis, Van Gogh en natuurlijk het grootste dahliacorso ter wereld”, aldus de makers.

Kijk hier voor meer informatie.