Gebiedsvisie 2050 voor behoud van Regte Heide & Riels Laag
Voor het gebied rondom Regte Heide & Riels Laag in onze streek is een gezamenlijke visie gemaakt. Dit plan geeft richting voor de toekomst van het gebied. De gebiedspartners – gemeenten, waterschappen, provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap, BPG Vereniging Landelijk Brabant, ZLTO en Brabant Water – hebben samen met bewoners en andere betrokkenen aan de visie gewerkt.
Wat staat er in de visie?
De visie kijkt vooruit tot 2050 en wil het gebied beschermen en verbeteren. Dit betekent het herstel van de natuur, een leefbaar gebied behouden en de landbouw toekomstbestendig maken. Uit een analyse van 2023 blijkt dat er maatregelen nodig zijn om de biodiversiteit op de Regte Heide te beschermen. Zonder deze maatregelen zou de natuur verder achteruitgaan.
Waarom is dit belangrijk?
De Regte Heide & Riels Laag is bekend om zijn mooie natuur, zoals heide, beekdalen en stuifduinen. Maar het gebied is kwetsbaar: het wordt droger, er leven minder dieren en planten, en de bodem wordt armer. Dit heeft gevolgen voor schoon water, frisse lucht en voedselproductie. Ook wordt het gebied gevoeliger voor droogte en heftige regenbuien, waardoor de leefbaarheid afneemt. Om dit te stoppen, zijn extra maatregelen nodig. De agrarische sector heeft ook perspectief nodig om goed te kunnen blijven bestaan, net als de dorpen Riel, Goirle en Alphen.
Regels en richtlijnen
De natuurdoelen zorgen ervoor dat er in Brabant ruimte blijft voor economische groei en woningbouw. De Europese wetgeving, zoals de Habitatrichtlijn, verplicht het nemen van maatregelen om achteruitgang van de natuur te voorkomen. De Omgevingswet bevat regels over stikstof, en de Europese Kaderrichtlijn Water richt zich op schoon en voldoende water.
De visie en de visiekaart
De visie heeft een bijbehorende kaart, waarop het gebied in drie zones is verdeeld: rond het Natura 2000-gebied, het zuidwesten, en het zuidoosten daarvan. Voor elke zone zijn er speciale richtlijnen en oplossingen. Dit helpt om de juiste maatregelen te kiezen voor de toekomst.
Hoe kwam de visie tot stand?
De visie is het resultaat van veel overleg en participatie. Agrarische ondernemers, omwonenden en andere betrokkenen hebben meegedaan aan gesprekken en bijeenkomsten. Door deze samenwerking is een breed gedragen visie ontstaan.
Vervolgstappen
Het visiedocument is een basis voor de plannen van overheden en andere betrokken partijen. Dit is ook het startpunt voor de Planuitwerkingsfase. Hierin wordt een Eco Hydrologische Systeem Analyse (EHSA) uitgevoerd. Deze analyse helpt om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn. Maatregelen die nu al mogelijk zijn, worden zo snel mogelijk uitgevoerd.