13 mei 2023

Fotowedstrijd Bijenlandschap

Ook dit jaar organiseert Bijenlandschap West-Brabant weer samen met Bijenlandschap Zuid Holland een Fotowedstrijd.

Vind je fotograferen leuk en hou je van de natuur? Doe dan mee met de fotowedstrijd! Van 13 mei tot 11 juni kan iedereen uit West-Brabant foto’s insturen van een bij, bijentuin of bijenlandschap. Wie meedoet heeft kans om een mooie prijs te winnen en stelt de ingezonden foto’s beschikbaar aan de bijenlandschappen. Zo steun je op een leuke en waardevolle manier het werk van de bijenlandschappen en dus de bijen.
Vanaf 13 mei is de fotowedstrijd online. Je kunt dan je mooiste foto’s uploaden via de website www.bijenlandschapwestbrabant.nl.

BNDeStem schreef er een mooi artikel over. Met tips!

Er zijn twee leeftijdscategorieën: jonger dan 16 jaar en 16 jaar en ouder. Voor iedere categorie zal een enthousiaste en deskundige jury bepalen welke 3 foto’s een prijs winnen. De jury bestaat uit Hagar Roijackers (gedeputeerde Provincie Noord-Brabant), Arjen de Groot (ecoloog en bijenspecialist WenR) en Koen Mol (fotograaf).

Nog even een weetje: sommige zweefvliegen lijken precies op bijen. Bijen hebben vier vleugels, zweefvliegen hebben er maar twee. Soms liggen de vleugels van bijen een beetje over elkaar waardoor het verschil niet altijd even goed te zien is. En wespen hebben wespentailles. Foto’s van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling.
Meer weten over de verschillen tussen vliegen en bijen: Hoe herken ik een bij? – Bestuivers

De jury ziet je mooiste foto’s deze lente graag tegemoet. We wensen iedereen weer veel succes!
Weet je meer organisaties die het leuk vinden om mee te doen, stuur deze mail naar hen door met info@bijenlandschapwestbrabant.nl in de cc, dan nemen we hen op in onze mailinglist voor de Fotowedstrijd.

Meting bijvriendelijk beheer
Sinds de start van het bijenlandschap wordt op een aantal plekken in West-Brabant het effect van bijvriendelijk beheer gemeten. Arjen de Groot presenteerde tijdens de jaarbijeenkomst de uitkomsten van het onderzoek.

Op een aantal locaties is de manier van maaien aangepast en op een aantal plaatsen zijn bloemrijke mengsels ingezaaid. Kortweg is de conclusie dat inzaaien als snel en voor de korte termijn (een aantal jaren) een significante verbetering oplevert. Ingezaaide bermen vragen wel om structureel beheer, anders neemt de bloemrijkdom al snel weer af. Dit beheer kan weer verstorend werken.
Het aanpassen van het maaibeheer vraagt wat meer geduld maar zorgt voor de langere termijn voor toename van het aantal en aantal soorten bloemen. Het voordeel hiervan is dat er bloemen groeien die van nature in het gebied voorkomen, en aanvullend beheer is niet nodig.

Download de effectmeting maaien en zaaien