10 juni 2024

De spanning stijgt: Jaar van de zonnebloem

Het Jaar van de Zonnebloem is aangebroken! Een initiatief van Van Gogh Nationaal Park en Van Gogh Brabant. Dit jaar vieren we deze boerenbloem met zonnebloemvelden, bloeiende fietsroutes en unieke belevenissen. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Van Gogh’s “Vaas met Zonnebloemen” in de National Gallery in Londen arriveerde. 
In samenwerking met Natuurhuisje en meer dan 80 Brabantse partners wordt gewerkt aan een duurzame toekomst voor het landschap waar Van Gogh opgroeide. 

Een van de in het oog springende projecten in het Jaar van de zonnebloem is het grote veldschilderij bij Baroniepoort De Menmoerhoeve in Etten-Leur. Daar was in mei gestart met het zaaien van duizendende zonnebloemen in samenwerking met de Madese Natuurvrienden en het planten van 500 dahlia’s i.s.m. Corso Zundert. Het initiatief behaalde hiermee veel publiciteit, onder andere bij Omroep Brabant Nieuws, op de nationale radio NPO 1, 2 en 4 en zelfs het NOS 6 en 8 Journaal.

Bekijk hier het nieuwsitem terug

 

Helaas gooide de vele regen roet in het eten: zaden spoelden weg en dahlia’s rotten weg. Ook dat zorgde weer voor veel media exposure.

Bekijk hier dat nieuwsitem terug

 

Maar de organisatie geeft de moed niet op en blijft vol goede hoop. Hulde voor alle partners en vrijwilligers.
Ondanks het feit dat het opnieuw moet, wordt  – zodra het droog wordt – de enorme ‘Vaas met Zonnebloemen’ (ruim 7.000 m2) door talloze vrijwilligers opnieuw ingezaaid en aangeplant.

Bijna 80 partners van Van Gogh NP investeren op deze wijze in onze biodiversiteit. De organisatie is net zo strijdlustig en volhardend als Vincent van Gogh en blijft werken aan ons meesterwerk. Maar de natuur is de baas!

Indien er binnen nu en twee weken gezaaid en geplant kan worden, wordt ‘de oogst’, een prachtig bloeiend schilderij, vanaf half augustus verwacht.

Volg alle projecten op https://www.jaarvandezonnebloem.nl