2 juni 2022

Culturele rondleiding landgoed Oosterheide

Ga mee terug in de tijd op landgoed Oosterheide.

 Op zondag 12 juni organiseert Natuurmonumenten een culturele rondleiding op landgoed Oosterheide nabij Oosterhout. Boswachter John Sips neemt je mee terug in de tijd en vertelt je alles over de roerige geschiedenis van dit prachtige landgoed. 

De geschiedenis
Landgoed Oosterheide is een 106 ha groot landgoed nabij Oosterhout. Zondag 12 juni ontdekken we hoe dit landgoed door de jaren heen is ontstaan. Oorspronkelijk was het een groot heidegebied wat later is beplant met bos. In de 18e eeuw deed het dienst als militair oefenterrein en vlogen de kanonskogels letterlijk in het rond.

De welgestelde Karel J.C. del Court van Krimpen kocht in het begin van de 20e eeuw flink wat heidegronden ten zuiden van Oosterhout. Hij liet architect Jan Oomen uit Oosterhout een ‘heerenhuys’ ontwerpen en pakt de bebossing van het heidegebied voortvarend aan. Er zijn wel 70 verschillende boomsoorten op het landgoed aangeplant!

John Sips is als boswachter verbonden aan Natuurmonumenten, eigenaar van landgoed Oosterheide. Al jarenlang is Oosterheide zijn werkomgeving en John kent het gebied dan ook als zijn broekzak. Hij kan je er alles over vertellen.
Culturele rondleiding landgoed Oosterheide, zondag 12 juni van 9:30 tot 12:00 uur op landgoed Oosterheide.
Kosten bedragen € 12,50 p/p. Wie mee wil doen, kan zich nu al opgeven. Voor meer info, kijk op de agenda van:

 www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oosterheide

(Foto: Martin van Lokven)