24 augustus 2023

Creatieve bewegwijzering Breda Centrum en Havenkwartier

Donderdagmiddag 24 augustus wordt een creatieve bewegwijzeringsroute onthuld van Breda-Centrum naar het Havenkwartier in Belcrum. De route heeft als doel om dit vernieuwende creatieve district extra aandacht te geven en bezoekers meer over de stad te spreiden.

Het Havenkwartier makkelijker vindbaar maken. Dat is het idee van de Rode Draad die het creatieve stadsdeel de komende drie maanden verbindt met de binnenstad van Breda. Op donderdag 24 augustus presenteren de makers deze aan het publiek. Het is geen letterlijke rode draad, maar een reeks rode signalen op de route van de Willemstraat en het Centraal Station naar dit vernieuwende creatieve district in Belcrum.

Joyce Wijnen, brandmarketingmanager Breda Marketing, licht het idee van de Rode Draad toe: ‘Je moet van het gebied af weten om er te komen, of er attent op worden gemaakt. Veel bezoekers verlaten het station aan de centrumkant en weten niet dat het aan de Belcrumzijde bruist van urban sport, kunst en cultuur. Zelfs inwoners van Breda zijn soms minder bekend met het Havenkwartier en wat er allemaal plaatsvindt. Ook zij trekken eerder naar het historische en groene stadscentrum. Met de Rode Draad zetten we de schijnwerpers op het ongepolijste en experimentele deel van Breda dat volop in ontwikkeling is. Hiermee streven we naar meer spreiding van bezoekers over de stad en versterken we het imago van Breda.’

Originele bewegwijzering
Vanaf de Willemstraat leiden verrassende rode bewegwijzeringspunten je de weg naar de hotspots van het Havenkwartier. Zoals Podium Bloos, Electron MotMot, Stek, Pier15, Belcrum Beach en BRACK. Oftewel: een belangrijk deel van de zogeheten Creatieve Route in Breda.
Evelien van der Peijl namens de creatieve makers van de Rode Draad: ‘Het Havenkwartier is een plek waar wij zijn gestart als creatievelingen, tijdens onze opleiding en daarna in een gedeelde studio. Hier ontmoeten we andere makers en delen we inspiratie. Als community zijn we dankbaar voor de mogelijkheden die we krijgen op deze plek. Met de Rode Draad geven dan ook graag iets terug aan het Havenkwartier en zijn ondernemers.’
Joyce Wijnen: ‘Bij een creatief gebied hoort een eigenzinnige bewegwijzering. De Rode Draad neemt je op een originele manier mee in het verhaal van het Havenkwartier. De routesignalen zijn gemaakt van duurzame materialen, waaronder bouwstenen van hergebruikt plastic.’ Deze zogeheten beams zijn ontwikkeld door PlaSTiEK, dat ook vanuit het Havenkwartier actief is.

De Rode Draad is een samenwerking van multidisciplinair kunstcollectief Zut Mon Sac, fotografe Rosa Meininger, creatief maker Pim Allonsius, ondernemers van het Havenkwartier en Breda Marketing.