11 oktober 2022

De Dochter van de Korenaar in de prijzen

Ronald Mengerink en Monique de Baat van brouwerij De Dochter van de Korenaar uit Baarle-Hertog hebben voor een stunt gezorgd op het gerenommeerde Zythos Bierfestival in het Vlaamse Leuven. Het stel pakte prijs na prijs.

Met de stout Sans Pardon Bourbon Barrel Aged kregen ze de Zythos Consumententrofee als beste van meer dan 700 bieren. Tegelijkertijd werden ze ook gekozen als beste brouwerij. Voor De Dochter van de Korenaar is het al de vijfde consumententrofee en daarmee zijn ze nu recordhouder. Om het nog unieker te maken: ze wonnen telkens met een ander bier.

 

 

Brouwerij De Dochter van de Korenaar is een relatief kleine brouwerij in Baarle-Hertog, pal op de grens met Nederland. Dit jaar blazen brouwer Ronald Mengerink en zijn echtgenote Monique de Baat vijftien kaarsjes uit en net in dat jaar doen ze iets wat hen nog nooit iemand heeft voorgedaan. ,,De bezoekers van ons festival hebben er over beslist”, lacht Freddy Van Daele van Zyhtos Bierfestival. ,,De Sans Pardon Barrel Aged is gekozen als beste bier en wat ze nog niet wisten: ze zijn ook de beste brouwerij.’’

Het is voor hen nu de vijfde keer dat ze de consumententrofee krijgen, zegt Van Daele: ,,Dat is een absoluut record. Tot dit jaar stonden ze zij aan zij met brouwerij Het Anker. Maar wat het record nog unieker maakt, is het feit dat ze die consumententrofeeën allemaal gekregen hebben voor verschillende bieren. Het Anker deed dat drie keer met hetzelfde bier. Dat ze nu ook de titel van beste brouwerij krijgen, zegt ook wel genoeg over wat de brouwer kan.”

Trots
Mengerink en De Baat zijn enorm trots op de twee prijzen die ze binnenhalen. En vooral omdat ze de brouwerij nog altijd maar met hun tweetjes runnen. ,,We bestaan nu vijftien jaar en het is een hele reis geweest’’, vertellen ze. ,,Maar onze bieren worden wereldwijd gedronken en dat maakt ons toch wel trots als kleine brouwerij. We hebben veel te danken aan Zythos, maar uiteraard ook aan de bierliefhebbers. Zij drinken ons bier tenslotte. Deze prijs betekent enorm veel voor ons, vooral omdat het een prijs is die niet door een jury wordt bepaald, maar door de bierliefhebber zelf.”

Toekomst
En wat nu? ,,Verder doen met wat we bezig zijn”, lacht Mengerink. Ondertussen werkt De Dochter van de Korenaar opnieuw aan een uniek bier. ,,Ik leerde ooit iemand kennen in Asse. Ik beschouw hem nog altijd als mijn eerste leermeester. Ik heb er ook wat spullen gekocht, maar ik had ook altijd één flesje Lambic van hem bewaard. En dat is wat ik nu wil brouwen: een traditionele Lambic. Maurice gaat-ie heten, net als mijn leermeester.”

En dan is er nog een speciaal projectje naar aanleiding van een documentaire Terra Nostradie in de maak is waar al wat filmopnames zijn gemaakt in en rond de brouwerij. Het wordt opnieuw een experiment. Een bier dat in een houten vat zit dat aan de binnenkant ‘geboend’ is met een speciaal soort Grieks hars. Het vat zit ondertussen onder de grond en zal daar ook een tijdje blijven. Lachend: ,,Het resultaat? Geen idee.”

(Bron: BNDeStem)

De bieren

Bezoek de brouwerij