28 mei 2024

Breda genomineerd voor titel National Park City

Breda is door de National Park City Foundation genomineerd voor de titel National Park City. Wereldwijd zijn er twee steden die zich al National Park City mogen noemen: Londen (sinds 2019) en Adelaide (sinds 2021). Het krijgen van deze toonaangevende status staat hoog op de wensenlijst van de Stichting Breda Stad in een Park en de gemeente Breda.

National Park City is een wereldwijde beweging van mensen die werken aan meer natuur in hun stad. Het doel is dat er minimaal 25 National Park Cities zijn in 2025. De formele aanvraag voor Breda wordt eind dit jaar gedaan door de Stichting Breda Stad in een Park. Deze community bestaat uit inwoners en organisaties die zich samen met de gemeente inzetten voor een groener Breda.

Voorzitter van de stichting, Joost Barendrecht, is erg blij met de nominatie: “Als National Park City laten we zien dat veel mensen in de stad zich verbonden voelen met de natuur en zich hiervoor in willen zetten. Het gaat ons in Breda niet alleen maar om de hoeveelheid natuur, maar vooral ook om zoveel mogelijk mensen en bedrijven bewust te maken van de waarde ervan en wat het betekent voor hun gezondheid en welzijn, zodat ze ook zelf in hun omgeving ermee aan de slag gaan. Want de natuur is de basis van ons leven en vooral in de stad is het nodig dat de kracht van de natuur versterkt wordt.”

We zien het vooral als een goede stimulans om met elkaar te blijven zorgen voor een groener Breda.
Jeroen Bruijns Wethouder Buitenruimte en Regio

Breda brengt het samen
De gemeente Breda ondersteunt de stichting van harte en zet volop in op groene initiatieven. Zo wordt het vergroenen van straten, gevels en tuinen gestimuleerd en maken steeds meer stenen en betonblokken plaats voor bomen, plantenbakken en bosschages. Het halen van de titel National Park City is een belangrijke ambitie uit het bestuursakkoord. Voor wethouders Peter Bakker (klimaat en natuurontwikkeling) en Jeroen Bruijns (buitenruimte) is de nominatie dan ook goed nieuws. Jeroen Bruijns: “Breda brengt het samen. Dat geldt zeker voor onze ambitie om een stad in een park te zijn. Dit is écht een initiatief dat we samen met onze inwoners en ondernemers oppakken. Als we de titel krijgen, is dat natuurlijk een prachtige erkenning voor wat we samen al hebben bereikt. Maar we zien het vooral als een goede stimulans om met elkaar te blijven zorgen voor een groener Breda.”

Groene stad
Als het gaat om een Stad in een Park, legt Peter Bakker de lat hoog: “Dat moet ook want de gevolgen van de klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar en merkbaar. Het is cruciaal om te zorgen voor een groene, gezonde, duurzame en veerkrachtige stad. Voor nu en in de toekomst. Een Stad in een Park zijn is daarin een logische stap. Een stap waarmee Breda in de praktijk steeds plezieriger wordt om in te verblijven. Het krijgen van de titel National Park City zou dan ook een geweldige opsteker zijn.”

Naast Breda zijn ook Rotterdam, Glasgow, Cardiff, Southampton en Chattanooga (VS) in de running om National Park City te worden. De Stichting Stad in een Park diende de aanvraag voor Breda eind vorig jaar in. De toekenning van de National Park City Foundation wordt na de zomervakantie van 2024 verwacht.

https://bredastadineenpark.com