7 juni 2023

Bijeenkomst: Hoe start je een buurtvoedselbos?

Elke gemeente haar eigen buurtvoedselbos!

Ben jij inwoner of ambtenaar? En zou jij ook wel een voedselbos in jouw dorp of wijk willen? Een voedselbos dat op gemeenschappelijke grond staat, dat onderhouden wordt door een groep inwoners? Dat kan! Er zijn in Brabant al verschillende zogenaamde ‘buurtvoedselbossen’. In deze praktische en inspirerende bijeenkomst ontdek je hoe het opzetten van het buurtvoedselbos in Waspik aangepakt is.

 

MELD JE AAN!

Bijeenkomst Waspik donderdag 13 juli 2023, ‘Hoe start ik een buurtvoedselbos?’

13u00 – 13u15 Inloop met koffie/thee

13u15 – 13u30 Welkom en introductie

13u30 – 14u15 Iedere gemeente een eigen buurtvoedselbos: waar krijg je als starter mee te maken?

14u15 – 15u30 Wandeling naar voedselbos, uitleg in voedselbos (in kleinere groepen)

15u30 – 15u50 Terug op locatie, hapje en drankje

15u50 – 16u30 Vragen en paneldiscussie, onder andere:

Hoe kom je aan geld, wat zijn tips voor financiering en fondsenwerving?
Hoe kom je aan grond, hoe zit het met ruimtelijke ordening?
Hoe kom je aan vrijwilligers?
Hoe kom je aan kennis?
Rond 16u30 Afsluiting
Vanaf 16u30 Naborrelen

Praktische informatie & inschrijven
De bijeenkomst van 13 juli vindt plaats in Waspik. Na aanmelding (uiterlijk 6 juli) ontvang je een bevestiging. Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvang je een mail met meer informatie over het programma, de locatie waar we ons verzamelen en andere bijzonderheden.

Voor wie?
De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners en ambtenaren. Iedereen kan zich aanmelden, voorkennis is niet noodzakelijk. Na opgave ontvang je een bevestiging. Als je specifieke vragen hebt, laat die ons dan weten.

Voorbereiding
Er is geen speciale voorbereiding nodig, maar houd rekening met een wandeling buiten de gebaande paden.

Inschrijven
De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Er is slechts plaats voor 30 deelnemers. Mocht je niet alsnog niet kunnen, dan vragen we je om je af te melden, zodat anderen een kans krijgen.

Organisatie
Deze bijeenkomst is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie. De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Buurtvoedselbossen zijn voedselbossen die samen met bijvoorbeeld de gemeente of het waterschap opgezet worden en samen met de gemeenschap onderhouden worden. De manier waarop dit gedaan wordt varieert. Waspik onderscheidt zich van andere buurtvoedselbossen door de filosofie waarmee dit buurtvoedselbos tot stand is gekomen. Het voedselbos is opgezet om mensen samen te brengen. Het wil naast eetbaar voedsel ook ‘voedsel voor de geest’ bieden. Ook de manier waarop aanleg en onderhoud georganiseerd zijn met de lokale agrarische natuurvereniging is bijzonder. Het buurtvoedselbos is aangelegd op gemeentegrond.

Later in het jaar volgen nog twee bijeenkomsten in de buurtvoedselbossen:

Op zaterdag 16 september in Berlicum, met speciale aandacht voor de vraag ‘Hoe breng ik een bestaand buurtvoedselbos verder?’
Op vrijdag 6 oktober in Schijndel, met speciale aandacht voor de vraag ‘Hoe gaat de overheid om met buurtvoedselbossen?’.

De situatie in Berlicum en Schijndel was anders dan in Waspik en de gevolgde aanpak dus ook. De drie bijeenkomsten met rondleiding laten verschillende oplossingen zien en hebben een verschillende focus. Meer informatie over de andere twee volgt!

De bijeenkomsten bieden jou…
Als inwoner handvatten voor de opstart. De bijeenkomsten gaan naar buurtvoedselbossen die al enkele jaren bestaan, je leert van de praktijkervaringen van anderen.
Als inwoner die al langer betrokken is bij een bestaand voedselbosinitiatief een kans om uit te wisselen hoe veelvoorkomende vraagstukken door andere buurtvoedselbossen zijn opgepakt.
Als ambtenaar inzicht in de ervaringen van andere ambtenaren bij de facilitatie van buurtvoedselbossen.
Kansen verschillende buurtvoedselbossen te zien: er zijn drie bijeenkomsten op drie verschillende locaties.
En het is ook nog gezellig: je ontmoet anderen die bezig zijn met buurtvoedselbossen en kunt ideeën uitwisselen en vragen stellen in een informele sfeer.
Tijdens de bijeenkomsten gaan we niet in op het ontwerp van een voedselbos. De focus ligt vooral op het proces: hoe krijg je een buurtvoedselbos duurzaam van de grond? Wil je ook weten hoe je een voedselbos ontwerpt en aanlegt? Volg dan de cursus ‘Voedselbossen’. Het is mogelijk zowel de drie bijeenkomsten als de cursus voedselbossen te volgen. De inhoud is verschillend.

Aanmelden voor de bijeenkomst op 13 juli