7 november 2022

Baronieteam te gast bij GroeiBalans

Het Baronieteam is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het Jaarplan van LandStad De Baronie. Het team, hoofdzakelijk bestaande uit beleidsmedewerkers uit onze 7 gemeenten en van onze vaste partners, is betrokken bij diverse projecten en het ‘makelen’ en ‘schakelen’ in de streek. Het Baronieteam zorgt ervoor dat behoeften, wensen, vragen, suggesties, projectinitiatieven etc. vanuit het gebied worden doorgeleid naar de juiste partij, contactpersoon of project. De teamleden vangen signalen op van partijen en inwoners in het gebied en bespreken deze in de teamvergaderingen. Deze vinden doorgaans 1 keer per maand plaats. Daarnaast bespreekt en beoordeelt het Baronieteam de voorwaarden en aanvragen voor het Fonds Kleine Projecten en bereidt zij de Bestuursvergadering voor.

 

De bijeenkomsten van het team vinden plaats op wisselende locaties in de Baronie. Voor de Baronieteam vergadering van 3 november waren we te gast bij René Jochems van GroeiBalans in de gemeente Zundert.

GroeiBalans
GroeiBalans, gelegen aan de rand van de Oude Buisse Heide, is een organisatie voor de groensector, maar ook voor de land- en tuinbouw. Zij richten hun diensten aan boomkwekerijen, vaste plantenkwekers, hoveniers, groenvoorzieners, landgoederen, bedrijven in snijgroen/snijbloemen en tuincentra. Tuinbouwbedrijven en agrariërs die willen omschakelen naar een meer natuurlijke manier van werken zijn de laatste jaren ook steeds meer bij hen terecht gekomen voor begeleiding en onderzoek. GroeiBalans is een bedrijf dat zich toelegt op het geven van onafhankelijk advies, scholing en uitvoeren van onafhankelijk onderzoek voor agrarische ondernemingen die vooruitstrevend werken en op zoek zijn naar een zo natuurlijk mogelijke invulling van hun productie. Het zwaartepunt ligt hierbij in de plantaardige sector.

Agenda Baronieteam
Een flink deel van de vergadering ging dit keer op aan het bespreken van het Jaarplan 2023 / Meerjarenplan. Alle ideeën zijn geïnventariseerd. Van het bestickeren met historische foto’s van elektriciteitskastjes in de streek tot het verbinden van routes, van het optuigen van een Klimaatsafari tot een streekproducten- en bijenkaart en van het inventariseren van groenprojecten tot het publieksvriendelijk optuigen van de Fietsallee tussen Ulvenhout en Chaam en de Aa of Weerijs tussen Breda en Zundert. Op die manier passeerden niet alleen alle lopen projecten de revue, maar werd ook gekeken naar allerhande ontwikkelingen in de streek en mogelijke nieuwe projecten voor de komende jaren.

De volgende bijeenkomst van het Baronieteam vindt plaats op 15 december in Oosterhout. Vragen/opmerkingen? Neem gerust contact op met ons secretariaat.