12 september 2022

5 jaar Princenhaags Museum


In september is het alweer vijf jaar geleden dat de vrijwilligers de sleutel van het nieuwe pand voor het Princenhaags Museum aan de Haagweg 334 in Breda in ontvangst mochten nemen. Gedurende deze jaren, maar ook reeds in de periode daarvoor, hebben vele enthousiaste vrijwilligers er samen voor gezorgd dat het Princenhaags museum kon uitgroeien tot wat het nu is: Een Centrum voor Erfgoed, Kunst & Cultuur. In de afgelopen jaren hebben ze tevens een netwerk opgebouwd waarvan ook LandStad De Baronie deel uitmaakt. Het is gelukt om het Princenhaags museum een volwaardige plaats in te laten nemen binnen de Princenhaagse gemeenschap maar ook binnen Breda en de wijde omgeving.

Kom eens langs bij het museum en bewonder dan ook de net geopende expositie over leven en werken van Sjeng Braken.

Als bij een bijzonder toeval kwam het Princenhaags museum in aanraking met de collectie van Sjeng Braken. Sjeng moet samen met zijn vrouw Toos het door hun bewoonde appartement verlaten vanwege de ziekte van zijn vrouw. Toos is ongeneeslijk ziek en kan niet meer thuis wonen. Voor Sjeng 88 jaar is dat helaas ook niet mogelijk. Sjeng is bezorgd omtrent zijn collectie schilderijen, aquarellen en foto’s. Hij hoopt dat ze niet verdwijnen.

Sjeng schildert in eerste instantie voornamelijk veel over zijn jeugdjaren in het Limburgse land. Later heeft hij zijn fascinatie voor vrouwen en hun lichaam in beeld gebracht. Sjeng heeft daarnaast vele aquarellen gemaakt en weer later is hij zich gaan toeleggen op de fotografie. Dat laatste niet onverdienstelijk want hij wint er diverse prijzen mee. In september wordt Sjeng 89 jaar, hij mag trots zijn dat hij dit nog in zijn leven bereikt heeft.

Het museum laat een overzicht zien van zijn werk. Kijk voor actuele openingsdagen en tijden op onze website: www.princenhaagsmuseum.nl

Project samenwerking streekmusea & video